Verjetno si že zasledila, kako je menstrualni cikel podoben luninem ciklu. Tako kot gre luna skozi različne cikle gremo tudi me. Vendar obstaja ena velika razlika, ki se razlikuje od teh starodavnih modrosti ženske cikličnosti in tega kako danes ženske živimo.

Najprej bi želela izpostaviti to, da ni popolnoma nič narobe s teboj in s tvojim ciklom, če ne ovuliraš na bodisi prazno ali polno luno. Ni cilj ženske cikličnosti, da se sinhroniziramo z luninim ciklom, saj lunin cikel varira med 28 do 29 dni, medtem ko ženski cikel varira lahko vse od 23 do 35 dni. 

Ko pravim cikel, govorim od prvega dne menstruacije do zadnjega dne pred naslednjo menstruacijo. Cikel ni samo čas krvavitve. Je celota. In najpomembnejše vprašanje pri ženskem ciklu je ali ovuliramo ali ne. V kolikor imamo redne ovulacije (to lahko vemo na podlagi tega, da si spremljamo telesne znake), je vseeno kdaj ovuliramo – na polno, prazno luno, prvi krajec, enkrat vmes. Popolnoma vseeno je.

Lunin ckel nam lahko poda razumevanje v našo cikličnost

Je pa res, da ko se spoznavamo z ženskim ciklom nam je najprej lažje se orientirati na lunin cikel, da sploh razumemo cikličnost. Danes tudi popolnoma drugače živimo kot so v času iz kjer izhajajo te starodavne modrosti lunearnega in ženskega cikla. Živimo v patriarhalnem/ kapitalističenm svetu, kjer se pričakuje od nas vedno znova enaka produktivnost, voljnost, nasmejanost, odprtost. Ne smemo biti utrujene, žalostne, neproduktivne. Na vse to se “prilepi” občutek sramu ali krivde. 

Ženske smo ciklične.

In naša cikličnost ne spada v trenutno obliko delovnih mest, institucij, izobraževanja. Ker vse to temelji na vrednotah, ki ne podpirajo cikličnosti, ampak linearnost. Za nas ženske pa lahko to pomeni dodaten izziv, saj se lahko precej hitro izgubimo v tem svetu, kdo me smo in kaj se od nas pričakuje. Navadno se zelo zgodaj naučimo kako se moramo obnašati in kaj moramo početi, vendar nato skozi odraščanje nam menstruacija kaže drugače. Imamo lahko boleče menstruacije, hud PMS, težave z ovuliranjem, težave z zanositvijo itn. In po vrhu vsega jemanje hormosnke kontracepcije nas pri tem res ne podpira. 

In če si danes tukaj zato ker iščeš povezavo med luninim ciklom in svojim ciklom, odlično! Stopila si na pot razumevanje svoje cikličnosti in zato si lahko neizmerno ponosna.

Si ciklično bitje in nisi vsak dan ista. Enostavno nisi. In to ni biološka slabost, kot nam je predstavljena, ampak je prednost. Ker nam vsaka faza v ciklu lahko nekaj poda, se lahko nekaj iz nje naučimo. Seveda pri tem imej v mislih, da v kolikor si trenutno na HK te čarobnosti ženske cikličnosti, žal ne moreš izkusiti. Ker je povezava med možgani in ovariji dobesedno prekinjena in ni ovulacij. S tem se tudi zgodi, da se lahko počutiš (nezavedno) popolnoma odrezano od sebe kdo ti si in razumevanja svoje cikličnosti, ženskosti. To navadno prepoznamo šele po prenehanju jemanja hormonske kontracepcije.

Nato šele vidimo koliko smo s tem izgubile. Ker nismo plodne vsak dan. In zaradi strahu pred morebitno zanositvjo odrežemo en velik in pomemben del nas, našo cikličnost. 

PS če te zanima več o vplivu HK na ženski cikel skoči tu.

Lunin cikel in menstrualni cikel

Tako kot gre luna skozi faze polnjenja in praznenja tako gremo tudi me skozi vse te faze. Koliko je dolga posamezna faza je odvisna od ženske do ženske in njenega cikla. Nekatere imajo daljše cikle in nekatere krajše. V kolikor imaš pod 23 dni ali nad 35 dni dolg cikel in imaš težave, je to lahko znak da ne ovuliraš redno. V kolikor pa ovuliraš redno pa boš verjetno imela cikel dolg vse med 23 in 35 dni. 

Čas menstruacije

Menstruacijo, čas krvavitve, lahko enačimo z polno luno ali z prazno luno. Odvisno kateri lunin cikel gledaš. V smislu cikličnosti narave, pa čas krvavitve lahko enačimo z zimo. To je čas regeneracije in počitka. Kot npr. čas prazne lune, ko je čas za sprostitev starega in ustvarjanje prostora za novo.

Folikularna faza

Folikularna faza, to je faza od menstruacije do ovulacije, lahko enačimo z polnjenem lune ali z pomladjo. Pripravljamo se na novo življenje, metaforično ali dobesedno. 

Ta faza je ključna, saj se v tej fazi pripravi morebitno zrelo jajčece za sprostitev. In na to fazo lahko vpliva dobesedno vse, celoten tvoj življenjski stil. Folikularna faza tudi varira po dolžini, kar pomeni, da ne ovuliraš vedno na isti dan v ciklu. Lahko se zgodi, vendar to ni pravilo.

Ovulacija

Ovulacija, je velikokrat predstavljena kot nekaj kar traja več dni. Pa ni res, ovulacija se zgodi v sekundi in čas možnosti zanositve, predno se jajčna celica razgradi, traja v povprečju med 12 in 24 ur. Plodno okno in čas ovulacije moramo tukaj razlikovati. Plodno okno pa nastopi že pred ovulacijo s tem ko se v telesu proizvaja plodna sluz. Saj v plodni sluzi lahko spermiji prežviijo 4-5 dni. Plodne smo le nekaj dni na cikel, nismo plodne vsak dan. Samo ovulacijo velikokrat enačijo zopet na polno ali prazno luno. Polna luna v smislu vrhunec energije, motivacije, volje. Ter z poletjem. S tem, da je to poletje res kratko.

Lutealna faza

Lutealna faza je faza od ovulacije do naslednje menstruacije, je faza kjer (ko potrdimo ovulacijo) nastopi neplodno okno. Lahko ga enačimo z časom jeseni, ko listje začne odpadati, še vedno imamo lahko nek nivo energije in motivacije kot smo jo imele v prejšnjih fazah, vendar se počasi pripravljamo na zimo in počitek. V tej fazi smo lahko malce bolj zaspane in imamo lahko več apetita. To fazo po luninem ciklu enačijo z praznenjem lune.

"Nisi nič manj ženstvena/spiritualna/ciklična, če nimaš usklajen cikel z luno."

Ni ti potrebno se sinhronizirati na lunin cikel, to ni cilj tukaj, čeprav je v spiritualnih skupnosti to velikokrat predstavljeno kot tak. Nisi čisto nič manj ženska, če ne ovuliraš na polno luno in ne menstruiraš na prazno. Seveda se zgodijo naravno, samo od sebe, da se kdaj tvoj cikel sinhronizira z luno in nato ravno na prazno ali ravno na polno luno imaš menstruacijo. Ni pa to cilj.

Pomembno je, da so tvoji cikli zdravi, da redno ovuliraš, da nimaš PMSe, da nisi kronično utrujena, da nimaš bolečih menstruacij. 

Spoznaj menstrualni cikel.

Prenesi brezplačen priročnik in spoznaj kaj se dogaja v menstrualnem ciklu. Prav tako izveš kateri hormoni so predvladujoči in kako vplivajo nate. Prenesi si brezplačen priročnik.