Estrogen imamo tako ženske kot moški. Je hormon, ki je odgovoren za razvoj in vzdrževanje ženskih seksualnih karaktaristik, kot so razvoj dojke ter skrbi za razvoj sluznice. Je tudi odgovoren za razvoj rednega menstrualnega cikla, »ohranja holesterol v normalnih mejah in skrbi za močne kosti« (Diagnostični laboratorij, 2019). Spodbuja prekrvavitev ter povečuje sposobnost mišljenja (Diagnostični laboratorij, 2019). Je tak sočen hormon, vsako tkivo v telesu potrebuje ‘sok’, ki ga vsebuje estrogen. Estrogen se nahaja povsod v telesu, potuje pa po krvi.

Obstaja več vrst estrogena v telesu, ti so estradiol, estriol in estron.

Estradiol se proizvede v jajčnikih in v nadledvični žlezi. Bolj razvit (da ga je več) je pri ženskah nad starostjo 50 let, takrat postane glavna naloga nadledvičnih žlez, da proizvedejo ustrezno količino estrogena.

Estron se proizvede bodisi v materični posteljici med nosečnostjo ali v času menopavze.

Estriol se tudi proizvede v materični posteljici med nosečnostjo ali pa v jetrih. Najbolj pomemben je v času nosečnostjo.

Splošno, kakršnikoli tip hhormon estrogena je proizveden v jajčnikih, nadledvični žlezi ali pa je transformiran iz predhodnih hormonov v estrogen. Progesteron, testosteron lahko služijo kot predhodniki estrogena.

(Obratno pa ne gre, torej iz progesterona in testosterona telo ne more proizvesti estrogena).

Da se proizvede estrogen potrebuje telo »aromatazo« (to je encim, ki je odgovoren za biosintezo estrogenov; biosinteza po domače pomeni nastanek organskih spojin v telesu), ki je sposoben pretvoriti testosteron v estrogen. Tako kot estrogen tudi aromataze upadejo v času menopavze.

Kaj je naloga estrogena?

Estrogen po Diagnostičnem laboratoriju (2018): »/…/ pospešujejo tvorbo kosti in mehčajo telesna tkiva, s tem da vzpodbujajo kopičenje vode. Odgovorni so za nastajanje ženskih spolnih znakov. Estrogeni širijo ožilje, zaradi česar ženske pred menopavzo, ko se količina estrogenov občutno zmanjšuje, skoraj nikoli ne doživijo srčnega infarkta.«

Kljub temu, da je telo sposobno pretvoriti testosteron ter druge predhodne hormone v estrogen, lahko pride do premajhne ali prevelike količine estrogena, ki so posledica prevelike izpostavitve telesa stresu.

Kaj se zgodi, če je preveč estrogena?

Če imamo preveč estrogena v telesu lahko pridobimo na telesni teži, se počutimo depresivne, libido se nam zmanjša, v telesu se zadržuje voda in poveča se možnost po raku dojk ter endometriozi. Tudi policistični jajčniki se med drugim lahko razvijejo na podlagi prevelike količine estrogena (po Diagnostičnem laboratoriju imajo ženske s policističnimi jajčniki povišan estrogen in testosteron ter nizek progesteron). Pride lahko do preobilnih menstrualnih krvavitev.

Kaj se zgodi, če imamo premalo estrogena?

Če imamo pa premalo estrogena v telesu pa imamo lahko izsušeno ”yoni” (vagino), suho kožo, vroče oblive ter neprespane noči, občutek da nismo vitalne in privlačne, postanemo zdolgočasene in nemotivirane, težje se osredotočamo.

Tako kot imamo dober in slab holesterol imamo tudi dober in slab estrogen. Primer dober estrogen (ustrezna kvaliteta in količina) prepreči nastanek rakavih celic, medtem ko slab estrogen (neustrezna kvaliteta in količina) pa ga lahko spodbudi. Nič se ne ustrašit, to se ne zgodi čez noč. Do hormonskega neravnovesja pride čez čas, zato lahko kadarkoli v življenju spremenimo način življenja in tako poskrbimo za svoje zdravje in ustrezen cikel.

Kaj pravi vzhodna medicina?

Sodeč po vzhodni medicini je dober ali slab estrogen odvisen od delovanja jeter, metabolizma ter pretoka življenjske energije (qi).

Za ustrezno delovanje jeter in metabolizma lahko jemo temu primerno hrano (regrat, česen, grenivka, rdeča pesa, kakšen zeleni čaj).

Za optimalni pretok življenjske energije (qi) pa obstaja več načinov, od meditacije, do dihalnih vaj, nežnih vaj ipd. Po kitajski tradicionalni medicini je za čiščenje jeter najbolj zdravilen zvok ŠŠŠŠŠ.

Tako da lahko pred spanjem ali zjutraj ko se zbudiš 5-krat globoko vdihneš, daš roke na jetra (desna stran pod rebri) ter izdihneš zvok ŠŠŠŠŠ.

Za več informacij priporočam, da si prebereš:

Diagnostični laboratorij: https://diagnosticni-laboratorij.si/policisticni-jajcniki/

Diagnostični laboratorij: https://diagnosticni-laboratorij.si/estrogen-v-infografiki/

Dr. Claudia Welch, Balance your hormone, balance your life

Avita: https://www.avita.si/dobra-hrana-za-zdrava-jetra/

Spoznaj menstrualni cikel.

Prenesi brezplačen priročnik in spoznaj kaj se dogaja v menstrualnem ciklu. Prav tako izveš kateri hormoni so predvladujoči in kako vplivajo nate. Prenesi si brezplačen priročnik.