Veliko ženskam ni prijetna misel na menstruacijo, saj z njo pridejo tudi menstrualni krči. Čeprav jih ima veliko žensk, to še ne pomeni, da je normalno! Vedno kadar so prisotni menstrualni krči je potrebno pogledati kaj je vzrok tega.

Danes ti predstavljam moj splošen vpogled v to, kateri so lahko vzroki. Oziroma kaj je najpogostejši vzrok, katerega še danes, navkljub raziskavam in dokazom, naša medicina še vedno zanika in posledično tudi mi.

Peti vitalni znak zdravja

Menstruacija nam vedno sporoča, kaj se nam v življenju dogaja. Enostavno ne moremo gledati na menstrualne težave samo skozi oči reproduktivnega zdravja, ampak je potrebno pogledati celostno. 

Kot družba delujemo tako, da normaliziramo bolečino, ki pride z menstruacijo. Od tega, da nekatere celo bruhajo ob bolečinah, do tega, da brez tablet ni moč preživeti. To je definitivno znak, da je nujno raziskati kaj je vzrok te bolečine. In zato tudi nujen obisk ginekologa – zahtevaj preiskave! Veliko žensk misli, da to ni nič takega, ker je pogosto, zato to bolečino ne jemljejo resno. 

Čas diagnosticiranja, npr. endometrioze je 8,2 let!

Realnost je ta, da si zaslušiš lepo, mirno menstruiranje, zato je pomembno, da se ustaviš in vzameš čas, da raziščeš vzrok bolečine (lahko je pokazatelj za endometriozo, miome, ciste ipd. – glede na to, da je čas diagnosticiranja endometrioze v Evropi pribložno 8,2 let, pomeni, da so ženske 8,2 let v hudo bolečih menstruacijah pred diagnosticiranjem, saj je nihče ne jemlje resno).

Primarna ali sekundarna dismenoreja?

Povečan nivo prostaglandinov lahko vodi do tega, da maternična stena nima dovolj kisika, zato se ne more primerno in v celoti odluščiti, kar nas pripelje do dismenoreje. 

Primarna dismenoreja: ni biološkega vzroka, rodila niso prizadeta, pojavi se lahko nekaj ur pred krvavitvijo ali ob nastupu nje.

Sekundarna dismenoreja: vzrok je biološki, endometrioza, miomi, vnetja, pcos itn. bolečina je lahko prisotna skozi cel čas krvavitve. 

menstrualni krči

Kaj je lahko vzrok?

Opažam pri različnih člankih, da je vzrok kot so čustva in doživljanja sveta, nekako vedno na drugem ali celo na zadnjem mestu, ko raziskujemo kaj lahko do tega pripelje.

Vendar je ne glede to, ali je vzrok že fiziološki (da so že neke biološke spremembe na reproduktivnih organih) ali pa “samo psihološki”, vedno v ozadju najprej čustveni vzrok. 

Še vedno dajemo premalo poudarka na to kaj nam menstruacija sporoča!

Zakaj pravim, da je vedno v ozadju čustveni vzrok. Čustva vplivajo na naš živčni sistem. Živčni sistem in reproduktivni sistem sta povezana. In kadar imamo visoke stopnje kortizola ter adrenalina v krvi to vpliva na našo ovulacijo. In kadar je naša ovulacija neredna dlje časa, pride do hormonskega neravnovesja. In kadar pride do hormonskega neravnovesja lahko skozi čas pride do miomov, cist, endometrioze, itn. 

Še vedno premalo dajemo poudarka na to, da nam menstruacija vedno nekaj sporoča!

Menstrualni cikel je 5. vitalni znak zdravja in kadar imamo boleče menstruacije je pomembno, da se ustavimo in pogledamo kaj se dogaja.

In ob tem imej zavedanje, da ne obstaja instantne rešitve, ki bo delovala v 15 minutah.

Seveda so pa načini, kako si lahko, ko že pride do boleče menstruacije, pomagamo. Ter seveda kaj lahko storimo preventivno.

Spoznaj menstrualni cikel.

Prenesi brezplačen priročnik in spoznaj kaj se dogaja v menstrualnem ciklu.

V priročniku izveš kateri hormoni so predvladujoči in kako vplivajo nate.