Ženska cikličnost se odraža pri načinu dela in pri njeni motivaciji. Da odgovorim na vprašanje, je potrebno najprej stopiti par korakov nazaj. V tem zapisu bom razložila kaj ženska cikličnost sploh je in kako se to odraža pri delu. V drugem zapisu pa bom razložila zakaj bi morala podjetja upoštevati žensko cikličnost in kako to sploh izgleda.

Najprej kaj sploh ženska cikličnost je in kako se to pri delu odraža? 

Vsaka ženska in njeno telo potuje v enem menstrualnem ciklusu skozi 4 različne faze. V vsaki fazi je njena hormonska slika popolnoma drugačna od druge. Hormoni so glavni prenašalci informacij v telesu, so v vsaki celici našega telesa. Če gledamo iz vidika občutenja, so hormoni odgovori za to, da se dobro počutimo, smo motivirani, imamo voljo, libido, se počutimo lahkotno, delavno, produktivno. Istočasno so hormoni odgovori tudi za druga občutenja, kot je nižja samozavest, manj motivacije, več počitka, ‘brain fog’, občutek teže, utesnjenosti itd.

Ženski cikel

Hormone imamo vsi, tako moški kot ženske. Vendar je nivo hormonov popolnoma drugačen pri moškem spolu kakor pri ženskem spolu. Oboji čutimo vsa čustva, oboji občutimo določeno stanje, oboji občutimo kdaj imamo več motivacije in kdaj manj, kdaj smo bolj produktivni in kdaj manj. Vendar se pri ženski cikličnosti to še toliko bolj odraža že na samem fizičnem nivoju, torej na hormonski sliki.

Ženska v enem menstrualnem ciklusu potuje skozi 4 različne faze

Tudi moškim se dnevno spreminja hormonska slika, primer, nivo testosterona je odvisen tudi od tega ali je v oseba v družbi družine ali je v družbi samskih ljudi, ali gleda nasilne filme, ali je v prisotnosti orožja ipd. V tem pogledu je občutenje moških precej manj predvidljivo kakor občutenje ženske v celotnem menstrualnem ciklusu. Ko ima ženska ”normalen” menstrualni ciklus (pod normalen mislim na to, da ima vsak ciklus ovulacijo), se lahko njeno občutenje in doživljanje sveta precej predvidi, če se le ve kdaj je imela zadnjo krvavitev ter v katerem dnevu ciklusa se trenutno nahaja. Pa da ne zaidem preveč. Torej, v telesu je v enem menstrualnem ciklusu glavni dogodek ovulacija, vse se vrti okoli tega. Zato je ženska pred ovulacijo veliko bolj odprta, komunikativna, produktivna, motivirana, zagnana kakor po ovulaciji. Ker če ni prišlo do oploditve, se telo pripravlja in vlaga vso svojo energijo za krvavitev, zato se hormonska slika spremeni in spodbudi žensko k počitku in umiku navznoter. Ženska ni več (primarnega občutka) motivirana, voljna, željna komunikacije, produktivna, ampak se vse to umiri. Poglej z vidika narave. V enem letu gre narava skozi 4 cikle, zima, pomlad, poletje, jesen. Že samo z opazovanjem narave lahko narišemo vzporednice z žensko cikličnostjo. Ženska v enem menstrualnem ciklusu prehaja skozi 4 letne čase.

Kaj to pomeni?

V času zime v naravi ni bujnega cvetja, ni listja, vse je bolj tiho, narava potrebuje čas, da se zemlja regenerira, da lahko potem pomladi zopet vso seme zacveti. In isto je pri ženski. To je čas krvavitve. Je čas kjer telo fizično krvavi in s tem ‘izgublja’ energijo, to je čas počitka in samorefleksije. Skoraj vsaka ženska bo gotovo pripomnila, da v času krvavitve nima toliko energije in motivacije se srečavati z večjim številom ljudi, ali pa predstavljati nek velik projekt, imeti pomembne sestanke ipd. (no vsaj tista ženska, ki je v stiku sama s sabo in tiste ki niso na hormonski kontracepciji – to je druga zgodba). In ko gre ženska vsako svojo zimo preko sebe, v smislu da od sebe pričakuje, da bo enako motivirana in produktivna kakor 3 tedne pred tem, se bo njeno telo izčrpalo. Celo v naslednji mesec se bo ta izčrpanost raztegnila. In posledično na dolgi rok, bo manj produktivna, bo manj motivirana, manj zagnana. Predstavljaj si, da bi pozimi posadil/-a zunaj solato in pričakoval/-a, da bo solata zrastla. Ja ne ne bo.

Iz zime v pomlad…

Pomlad je za žensko čas od krvavitve do ovulacije. Čas kjer se ji serotonin in dopamin dvigneta. To sta hormona za užitek in motivacijo. Zato imamo v tem času več volje do dela, več motivacije, dobimo več idej kaj vse bi lahko postorile, smo bolj komunikativne in odprte ipd. Tako kot v naravi, pomlad je čas, kjer se dnevi že daljšajo, vse začne postopoma cveteti in vsi si želimo čim več martinčkati na sončku.

Iz pomladi v poletje…

Poletje je čas ovulacije. Dan ali dva pred dotično ovulacijo in kakšen dan po. Ženska je lahko na višku energije. Istočasno pa lahko pride do utrujenosti. Predstavljaj si, je poletje, si na morju. Si zelo aktiven/-na in vesel/­-a da je dan dolg, uživaš, ampak po celodnevnem kopanju in sončenju si enostavno utrujen/-a. Želiš si malce ohladitve, da ne pregoriš. Pri ženski je isto. Lahko je ‘ful on’ zagnana ampak bo na koncu dneva popolnoma utrujena od ‘preveč izpostavljenosti soncu’.

Iz poletja v jesen…

Nato nastopi jesen, čas ko ni prišlo do oploditve in se telo pripravlja na krvavitev. Tako kot v jeseni, so na začetku še lepe barve, topli dnevi, poberejo se še zadnji pridelki za ozimnico. Istočasno se pa počasi vse umirja, narava spušča listje (odpade vse kar mora odpasti, da lahko zopet pomladi zraste na novo). Tudi ženska lahko občuti, da ji nivo energije upade, prihaja do več ‘brain fog-a’, torej momentov, ko ti ‘možgani ne delajo’. Ter spuščajo se predstave, ideje, ki niso uspele obroditi sadov. Čas je, da se jih spusti. Tudi drevo mora spustiti listje, da odpade, ker drugače novo ne more zrasti. In nato smo nazaj v času krvavitve in zime. Cikel se ponovi. Dolžina faz je odvisna od ženske do ženske, nekatere imajo krajši menstrualni ciklus spet druge daljši.

Ni vsaka ženska ista!

Ni vsaka ženska ista in tudi vsaka drugače občuti svoje faze. So neke vzporednice, ki jih občutimo vse, vendar je intenziteta teh odvisna od ženske do ženske. Zato je pomembno, da najprej same pri sebi začnemo spremljati svoj cikel. In prepoznamo kdaj smo v določeni fazi, kako se počutimo v tisti fazi, kaj si potrebujemo podariti, da podpremo sebe in svoje telo. Je pa tudi cilj, da podjetja prepoznajo vrednost v tem in spodbujajo svoje zaposlene k razumevanju in spremljanju. Do tega še pridemo.

Tudi moški ste/so na nek način ciklični, z vsakim, ko se zares poglobljeno pogovarjam in, ki je v stiku sam s saboj, po potrdil, da čuti skozi mesec različne nivoje energije. In velikokrat lahko povežemo to z luninim ciklom. Saj vemo, na polno luno smo/so ljudje ‘naspidirani’, postajajo nestrpni, veliko energije imajo a istočasno so utrujeni – tako kot ovulacija. Sedaj si pa predstavljaj, vsi imamo čustveni svet, vsi imamo stres s katerim se soočamo, vsi imamo hormone. Moški občutijo razliko v občutenju glede na luno, ženske pa imamo luno + menstrualni ciklus. Poleg vsega kar nam je skupno.

Želim spodbuditi medsebojno razumevanje. Želim spodbuditi, da se vsi, tako moški kot ženske, naučimo menstrualnega ciklusa – ker če ne razumemo osnove, kaj se v telesu dogaja, tudi ta članek in naslednji ne bomo razumeli.

Če te zanima kaj se dogaja v enem menstrualnem ciklusu si preberi več tukaj.

Spoznaj menstrualni cikel.

Prenesi brezplačen priročnik in spoznaj kaj se dogaja v menstrualnem ciklu. Prav tako izveš kateri hormoni so predvladujoči in kako vplivajo nate. Prenesi si brezplačen priročnik.