Ali veš, da večina bolezni izvira iz nerazrešene travmatične izkušnje, ki smo jih doživeli kot otroci?

Verjetno si že slišala za to, jaz sem iskreno šele sedaj dovolj suverena v tem, da lahko stojim za tem dejstvom, pred tem sem vedno slutila, da ni mogoče imeti le bolezen brez nerezrešene bolečine, ki se skriva zadej. Z lastnim doživljanjem in iskanja lastne resnice, sem z dneva v dan bolj suverena za svoje čutenje in opažanja…

Našla sem članek, ki je zelo zanimiv glede raka na dojki.

Torej kaj pripelja do raka na dojki? Dolgoletni stresni dejavniki. Stresni dejavniki so tudi tisti, kadar zatremo svoje lastne potrebe in želje, zato, da ustrežemo drugim. Stres iz okolja, stres od svojih misli in prepričanj, stres od svojega telesa (na katerega pozabimo poskrbeti) itn. Stres, ki se s tem nakopiči je kroničen. Ženske z rakom na dojki so v večini primerov, utrujene, izčrpane, žalostne, odrezane od sebe in svojih želja. A ni zanimivo, da je vsem to skupno?

Odrezanost od telesa in čutenja…

Gabor Maté pravi, da so ženske bolj nagnjene k razvoju raka na dojki, če je eden od njenih staršev bil čustveno nedosegljiv ali v primeru drugih disfunkcij v vzgoji. Ženska kot otrok se nauči  zatreti svoje emocije, predvsem jezo (kar je pri ženskah zelo pogosto, saj jezne ženske so enačene z histerične ali nevrotične, ni prostora za izraz jeze) in v odrasli dobi ji primankuje varnih, ljubečih odnosov ter večinoma deluje v smeri konstantne oskrbe za druge. 

Torej zopet postavljenje svojih potreb, želja, težnja na drugo mesto. In morda si že opazila, da smo v družbi kjer se cenijo in vrednotijo ženske, ki najprej poskrbijo za svoje otroke, moža, starejše starše, itn., predno poskrbijo zase. In morda si prav tako opazila, da se cenijo ženske, ki niso preveč glasne, ki  se ne postavljajo po robu. Čeprav je tega precej manj kakor je bilo npr., že pred 30 leti, je še vedno tu. In to lahko zelo hitro opazimo, če smo le na to pozorni. Živimo v patriarhalnem svetu, kjer so še vedno vodilne vrednote tiste, ki poveličujejo moške oz. toskično moško vedenje. 

“The Dance of Anger”

Zelo lepo se mi povezuje to s knjigo, ki sem jo prebrala: The Dance of Anger, ki govori ravno o tem. Kako smo po celem svetu ženske naučene zatirati svojo jezo. In zaradi zatiranja in nezmožnost zdravega izražanja čustva, ki je nič drugačno od čustva recimo veselja (še vedno je čustvo), se to nekje zabeleži. Žal se zabeleži v naših telesih. Potisnjena čustva postanejo okamenela energija v telesu, kjer ni pretoka, ni svobode do izraza, ni gibanja, in se skozi mnoga leta preoblikuje v neko vrsto bolezen. In ne, žal ni to samo genska nagnjenost, če bi bila, potem se ne bi število žensk z rakom na dojki v zadnjih 100 letih povečalo. Prav tako ne neplodnost…

 

Gre se za precej globlji problem..

Gre se za precej globlji problem, ki pa istočasno zveni precej preprost za rešiti. Seveda, to ne pomeni, da ni težko.

Spustiti se v svoje rane, v svoje bolečine, poiskati svoje obrambne mehanizme, se naučiti opazovati, sprejemati tako vse slabo kot vse dobro, sprejeti vse odcepljene dele sebe, imeti zavedanje okoli svojih občutkov in telesa, zahteva precej energije in časa. Kar pa zopet v naši patriarhalni družbi, ki jo vodi kapitalistični sistem, se to najprej ne vrednoti, niti ne ceni, ne daje poudarka prav tako s tem ne moraš plačati račune. In obstaneš. Dobiš občutek, da se nič ne da storiti. Da ker si imela takšno otroštvo ali pa ker je družba takšna, si obsojena na neko bolezen.

Pa kljub vsemu, ti imaš moč!

No seveda ni temu tako. Imaš vso moč. Čeprav terja veliko energije in časa, je čar v tem, da se ti nikamor ne mudi. Ni ti potrebno vsega takoj tukaj in zdaj ozavestiti, to je potovanje, je proces. Proces, ki traja celo življenje.

In z vsakim majhnim korakom, ki ga naredimo v smeri sprejemanje sebe, izraza sebe, svoje lastne resnice, smo bližje temu, da to okamenelo energijo postopoma omehčamo in transformiramo.

Neguj svoje prsi!

Povabim te, da se mi pridružiš v virtualnem vikend retreatu za ženske! Negovanje svojih prsi! Postavile bomo sebe na prvo mesto, za nas in za naše zdravje!

Naučile se bomo negovati svoje prsi, raziskale bomo skrite, potisnjene občutke, ki se skrivajo, predala ti bom rituale in vaje za prebuditev ljubezni do sebe! Vikend virtualni retreat je res noro poceni, naredila sem ga tako, zato da je lahko čisto vsaki dostopen! Pridi in se nam pridruži v skupnost žensk, ki druga drugo podpiramo in je zato ta proces še toliko bolj energijsko podprt!

Spoznaj menstrualni cikel.

Prenesi brezplačen priročnik in spoznaj kaj se dogaja v menstrualnem ciklu. Prav tako izveš kateri hormoni so predvladujoči in kako vplivajo nate. Prenesi si brezplačen priročnik.