Progesteron nastane iz hormona pregnenolona, ki ga telo proizvede iz holesterola (Holistic, 2019). Pri ženskah pa se hormon tvori v fazi rumenega telesca, ko jajčece ni oplojeno in začne razpadati. Manjši del se proizvede v nadledvičnih žlezah.

Kot sem v članku o estrogenu omenila, je telo zmožno narediti iz progesterona estrogen in testosteron, obratno seveda ne gre. Progesteron pripravi maternico na oplojeno jajčece in skrbi za nosečnost. V primeru, da ne pride do oploditve ,skrbi za količino estrogena v telesu, torej ga regulira. Vendar lahko pride do prevelikega razkoraka, estrogen je lahko previsok, progesteron pa prenizek, kar pomeni, da lahko pride do nastanka miomov, cist, endometrioze ipd.

Mimogrede. Po vzhodni medicini je progesteron yin energija, vendar tako kot vse v naravi tudi progesteron ni povsem yin. Glede na funkcijo je bolj yang znotraj yina. Torej po domače, ima moške lastnosti znotraj ženske energije.

Progesteron je tudi pomemben pri razvoju kostnega tkiva. Ta hormon začne upadati po letu 35. Kar je logično glede na to, da nam po tej starosti, ko imamo poškodbe na kosteh, traja dlje časa, da se zacelijo.

Sledeči del sem kopirala iz strani Diagnostični laboratorij. Ker so zelo pomembni podatki in jih oni veliko bolje razložijo, ker so strokovnjaki. So pa pomembne informacije posebej za vse ženske na kontracepcijskih tabletkah.

Progesteron blokira škodljive učinke estrogena

»Progesteron je najbolj znan kot hormon, ki ima sposobnost, da blokira škodljive učinke estrogena. Estrogen in Progesteron namreč skupaj tvorita najpomembnejše ženske spolne hormone. Iz skupine estrogenov jih ima največ negativnih estradiol. Ko je progesteron uravnotežen z estradiolom lahko preprečuje menstrualne krče, občutljivost dojk in PMS pri ženskah, ki še imajo menstruacijo. Poleg tega odpravlja tudi druge težave, ki nastajajo zaradi estrogena, vključno z astmo in migrenskimi glavoboli ter jutranjo slabostjo pri nosečnicah.

Z vidika podaljševanja življenja progesteron  pomaga preprečiti vsa rakava obolenja, ki jih povzroča estrogen, vključno z rakom dojk, maternice, jajčnikov, materničnega vratu, debelega črevesa in prostate. Ženske z nizko ravnijo progesterona, torej tiste, ki uporabljajo hormonske kontracepcijske tablete, so bolj dovzetne za nastanek fibroz, endometrioze in sindroma policističnih jajčnikov« (Diagnostični laboratorij, 2015).

Prav tako na tej strani piše, da je progesteron anti-adrenalin in anti-inzulin.

Progesteron kot anti-adrenalin

Preprečuje delovanje in prekomerno proizvodnjo adrenalina.

Zagotovo ste že slišali za fight or flight, takrat ko smo v stresni situaciji in nam adrenalin skupaj s kortizolom ”skoči v zrak”, torej preseže svoje vrednosti in smo pripravljeni ali zbežati ali se pa skregati na polno. Vsi smo že bili v tej situaciji. Ko se to zgodi, nam kasneje adrenalin upade, za kar poskrbi progesteron, kortizol na drugi strani pa še ostaja. Zato se kdaj počutimo, navadno, ko odidemo iz stresne situacije, še vedno pod stresom.

Previsok adrenalin lahko povzroči nespečnost, nemirne noge (sej veste tisti k sedijo pa nikoli ne morejo biti pri miru) ter škrtanje z zobmi.

Progesteron kot anti-inzulin

»Blokira receptorje inzulina na celicah, kar pripomore odpraviti padec sladkorja v krvi. Kot rezultat preprečuje zaspanost med tretjo in četrto uro popoldne, po obroku ali med vožnjo. Sposobnost progestorena, da blokira učinke inzulina /inzulin je hormon, ki je tesno povezan z nastankom debelosti in sladkorne bolezni tipa II/ pomaga tako pri izgubi teže kot pri življenjski dobi« (Diagnostični laboratorij, 2015).

Spremljaj svoj nivo progesterona

 

Kako pa veš zagotovo, da imaš premalo ali preveč progesterona? Poleg simptomov, ki jih zaznaš je zelo pomembno, da si spremljaš svoj cikel s temperaturo in sluzjo. Tako lahko določiš dolžino folikularne in lutealne faze, in dolžina lutealne faze je izjemno pomembna za določiti ali imaš preveč ali premalo progesterona (no pa tudi ali si noseča ali ne :)).

Poleg tega, lahko zaprosiš svojo ginekologinjo/ginekologa, da opravi teste za nivo progesterona. Pri tem je pomembno, da veš v katerem delu cikla moraš iti na test (to je po ovulaciji, kakšen teden pred menstruacijo). Prav tako je za točno sliko potrebno test opraviti večkrat v enem ciklu. 

 

Za več informacij oz. za tiste dele, ki sem kopirala, najdete ogromno strokovnih in lepo razloženih informacij o hormonih. Veliko teh informacij kopiram (seveda zraven napišem) iz njihove strani.

https://diagnosticni-laboratorij.si/progesteron-hormon-dolgega-zdravja/

Druge informacije sem našla na strani: Holistic.si (https://holistic.si/2018/11/07/progesteron/) tudi zelo lepo razloženo o progesteronu.

Ter iz knjige Balance your hormone, balance your life, Dr. Claudia Welch.

 

Spoznaj menstrualni cikel.

Prenesi brezplačen priročnik in spoznaj kaj se dogaja v menstrualnem ciklu. Prav tako izveš kateri hormoni so predvladujoči in kako vplivajo nate. Prenesi si brezplačen priročnik.