“Ko bi te podatke jaz izvedela, ko sem bila stara 16, bi se gotovo drugače odločila.”

Spomnim se, da smo imeli pri pouku biologije temo spolnost in oblike kontracepcije, vendar je vedno bil poudarek na tem, da so naravne metode nezanesljive. Medtem, ko so hormonske oblike zaščite (kot so tabletke, obliži ipd.) bolj varne, skupaj z bariernimi oblikami (kondom, diafragma) ti so 99% varne. Čeprav obstajajo tudi primeri parov ki so zanosili, ona na kontracepciji on na kondomu. Izjeme so vedno.

Nikoli pa nam niso povedali, da se nam kot puncam šele razvija in vzpostavlja naš hormonski sistem in menstrualni cikel.

Ta naj bi se od 21 -25 leta šele vzpostavil v normalen in stalen menstrualni cikel. Torej kakršna koli oblika hormonske terapije do 21 leta, enostavno poruši naš menstrualni cikel.

Morda ste že slišale, da kontracepcija ustvari umetno krvavitev. Kako pa do tega pride in ali je to sploh res?

Da, nažalost je res. Žal tudi še danes ne izpostavljajo dovolj stranskih učinkov, oziroma jih navedejo kot manjše bolečine, manj krvavenja, lepša koža ipd.

Namreč hormonske terapije, ki so navadno ustvarjene iz sintetičnih hormonov in ne naravnih (saj farmacija ne more patentirati naravnih hormonov) ustavita oziroma zavirata normalno delovanje/proizvodnjo hormonov v telesu.

To pomeni, da s prejemanjem hormonov iz zunanjega okolja, telo dobi signal, da ima določen hormon dovolj ali celo preveč, zato ustavi ali zavira delovanje določenega hormona, v tem primeru estrogen in progesteron.

Kdo nadzira ovulacijo?

Proizvodnjo teh hormonov pa nadzirata žlezi v glavi, hipofiza in hipotalamus. Ti ‘dajata’ signal jajčnikom, kdaj naj proizvedejo hormone. Jajčniki proizvajajo estrogen, progesteron, testosteron in DHEA. S tem, ko dobimo hormone od zunaj, hipofiza in hipotalamus malce zaspita.

Zgodi se, da do ovulacije sploh ne pride, oziroma je prej izjema kakor pravilo. Tista umetna krvavitev je pa posledica rahlega luščenja maternične stene, katero glavno vlogo igra progesteron. Saj je ta še vedno pod vplivom in ‘mišljenjem’ da bo ovulacija in zato telo pripravi za nošenje (hkrati, pa ga je premalo, zato ne more niti ustrezno odebeliti maternično steno), vendar do ovulacije niti ne pride, saj se jajčece ne sprosti.

Pri nekaterih tabletkah pa pride do ovulacije, vendar je maternična stena tako tanka, da v primeru da pride do oploditve, le-ta ne preživi, saj ni primernega okolja, posledica so spontani splavi.

Posledice?

V knjigi The Birth of the Pill, je med drugimi stranskimi učinki, ki so jih dokazali, zmanjšan nivo globulina (Sex Hormone Binding Globuline – SHBG), ki veže testosteron in prepreči njegovo delovanje. Torej onesposobi, da bi hormon prosto krožil po telesu ter dosegel željene celice. To pomeni, da pride do pomanjkanja testosterona v telesu. Posledica je zmanjšan libido, 2x se poveča možnost za raka na prsih in raka na jajčnikih. Pri moških se pa to pokaže kot težava s prostato, libido, srčne bolezni ali diabetes.

Naj še izpostavim podatek iz raziskave Temporal trends in sperms count, November 2017, v raziskavi, ki je potekala od leta 1971 do 2011 so ugotovili, da je moškim iz 95 milijonov na milimeter semenske tekočine padlo na 47 milijonov na milimeter. Merilo neplodnosti po Svetovni Zdravstveni Organizaciji pa je 40 milijonov semenske tekočine na milimeter. 

Posledica vsega tega je preprosto hormonsko neravnovesje in v mojem primeru je posledica ta, da sem po jemanju kontracepcije krvavela še celo eno leto. Telo je bilo v mladosti, ko bi moralo imeti svoj čas da vzpostavi reden cikel dobilo prekinitev, zato se ni moglo normalno do konca razviti.

Problem je v tem, da teh informacij ne dobimo. Če pa jih že kje dobimo, pa so označene kot napačne.

Edino kar vemo, da ne želimo zanositi pri 16 letih zato se nam zdi najbolj varno jemati neko obliko hormonske kontracepcije (kot da smo za to samo me odgovorne). Želimo si le, da s tem ne bi imele problemov in jih tudi kratkoročno nimamo, vendar nas vse do dohiti kasneje v življenju, kasneje pride do težav, ki pa so zelo resne.

Nismo podučene, da telo potrebuje svoj čas za razvoj, tako kot smo bili v maternici, potrebovali smo 9 mesecev, da so se nam vsi organi, kosti in vse potrebno razvilo do te mere, da smo lahko prišle na svet. Isto je pri menstruaciji, ta potrebuje svoj čas, da vzpostavi svoj naravni ritem in cikel.

Rešitev? Potrpežljivost…

Pomembno je, da smo potrpežljive, da ne mislimo da moramo imeti menstruacijo na vsake 28 dni, kar to ni pravilo. Vsaka ženska ima svoj edinstven cikel in ta lahko iz meseca v mesec varira. Posebej v mladosti.

Včasih lahko imamo krvavitev na 30 dni, spet drugič na 40 dni ali pa na vsake 20 dni, potem se lahko zgodi, da vmes krvavitve sploh ni ipd. V večini primerov ni potrebe za takojšno paniko in hormonsko kontracepcijo, potrebno je velika mera razumevanja in potrpežljivosti. 

Seveda so obiski pri ginekologu nujni, saj lahko opazi morebitne nenavadna dogajanja. Ti pregledi so pomembni, saj nam odvzamejo sluz in preverijo za določene bolezni. Ultrazvok je dober, da lahko vidimo ali se kaj ‘čudnega’ dogaja v naših jajčnikih in maternicah. Prav tako se je potrebno zavedati, da je menstrualni cikel odraz našega celotnega zdravja, zato v primeru hujših bolečin, močnih krvavitev ali pa da do krvavitev ne pride tudi po nekaj mesecev, toplo svetujem obisk ne le ginekologa, temveč tudi strokovnjake/inje na področju naravne oblike kontracepcije. Saj ti bodo pomagali spremljati svoj cikel in ugotoviti skupaj v sodelovanju z ginekologi v čem je problem. Tvoj menstrualni cikel je pomemben. 

Le ti imaš moč nad svojim telesom

Želim te pustiti z mislijo, da imaš le ti vpliv nad svojim telesom, in če ga ne razumemo kaj se dogaja z njim skozi cikel, mislimo da je kaj hujšega narobe, kar pa ni vedno nujno. Na nihanja v ciklu lahko vpliva že zabava ali pretirano pitje alkohola, pozno spanje, nespečnost, stres, matura, izpiti.

Zato si vzemi čas zase, spoznaj se, izobrazi se, spoznaj svoj cikel in ga z ljubeznijo sprejmi. Z vsem tegobam in lepimi trenutki. V primeru težav pa si absolutno poišči pomoč, ker ti si pomembna.

Tvoj menstrualni cikel je pomemben.

TI SI POMEMBNA!

Spoznaj menstrualni cikel.

Prenesi brezplačen priročnik in spoznaj kaj se dogaja v menstrualnem ciklu. Prav tako izveš kateri hormoni so predvladujoči in kako vplivajo nate. Prenesi si brezplačen priročnik.