Hormonsko (ne)ravnovesje je odraz našega mentalnega in fizičnega ravnovesja. Vsak hormon ima svojo vlogo, ki potuje od enega do drugega dela telesa ter daje telesu to kar samo po sebi potrebuje. Hormoni potujejo v vsako celico našega telesa, tudi v možgane in tako vplivajo na naše fizično in psihično počutje. Če hormoni niso v ravnovesju, da je enih ali drugih preveč ali premalo, pride do neravnovesja na fizični ravni (organi).

Zaradi našega menstrualnega cikla je pomembno razumeti glavne hormone, ki vplivajo na urejen ali neurejen cikel. Danes bomo predstavili hormone skozi oči vzhodne medicine (slednje je povzeto po dr. Claudia Welch). Ti hormoni so znani kot spolni in stresni hormoni ali drugače yin in yang. 

Yang energija

se v vsakodnevem življenju odraža kot vožnja z avtom, učenje, igranje športa, fizična intenzivna vadba, pitje kave, ”multitasking”, pekoča hrana ipd. 

Yin energija

se v vsakodnevnem življenju odraža kot spanje, meditacija, uživanje v malih stvareh, masaža ipd. 

Yang je moška energija in yin je ženska energija. Yang je vroče, hitro, suho, energetično, agresivno. Yin je mlado, temno, počasno, mehko, stabilno, vlažno. Yang je odgovoren za motivacijo, metabolizem, transformacijo, medtem pa je yin odgovoren za negovanje, umiritev, regeneracijo.

Stresni hormoni

Stresni hormoni so yang in so čisto delovanje. Medtem ko so spolni hormoni yin in ti hranijo. Odnos med njima pa je ključen za zdravo telo. Oba morata biti v ravnovesju, če enega preveč ali premalo pripelje do raznih zapletov.

Ko imamo optimalno količino in kvaliteto yang-a/moške energije/stresnih hormonov se počutimo energični, samozavestni, fokusirani in angažirani. To kar jemo in pijemo je uspešno transformirano v kri, tkivo in energijo, ki jo potrebujemo za življenje. Če imamo premalo yang-a se lahko počutimo utrujeni, raztreščeni, zmedeni, ‘ne-tapravi’. Če pa imamo preveč yang-a lahko vodi v preveč in agresivno energijo. Ko se to zgodi pride do migren, počutimo se nespočite, jezne.

Spolni hormoni

Ko imamo optimalno količino in kvaliteto yin-a/ženske energije/spolnih hormonov se počutimo izpopolnjene, negovane, fizično, psihično in spiritualno zadovoljne.

Menstrualni tok je reden, spanje je trdno in regenerajujoče.

Če imamo premalo yin-a se počutimo hladne, ”brez hrbtenice”, lahko dobimo vroče oblive, se počutimo emocionalno izolirane, slabe, dobimo neredne menstruacije ali celo vrtoglavico. Če imamo preveč yin-a, se počutimo ”zabuhtle”, težke, zaspane, lenobne

V primeru, da imamo obojega preveč ali premalo pa pride do telesnih oblivov, vročih v eni minuti, hladnih v drugi prav tako lahko pride do nihanja teže, menjave razpoloženja in postopoma do izguba kostnega tkiva.

Estrogen in progesteron sta pretežno yin/spolna hormona.

Adrenalin in kortizol pa sta pretežno yang/stresna hormona.

Samo v vednost, vsak hormon ni v celoti yin ali yang, primer estrogen je yin znotraj yanga, progesteron je yang znoraj yina. Tako kot v naravi tako tudi hormoni niso v celoti yin ali yang.

»Estrogen ohranja kostno maso, progesteron gradi kostno maso, testosteron pa jo jača.« (Košorok Humar A., 2013, str. 28).

Oboje hormonov, tako spolnih kot stresnih moramo imeti uravnotežene, saj ti delujejo skupaj. Primer, adrenalin in kortizol v določeni meri moramo imeti, če nam primanjkuje kortizola ga telo začne proizvajati iz progesterona. Prav tako, če imamo premalo estrogena nam telo transformira progesteron v estrogen. Oboje je potrebno vzdrževati v ravnovesju, zato je pomembno, da se pozanimamo katera prehrana in vadba najbolje podpira delovanje hormonov v ravnovesju in katera ne.

Zgoraj opisano sem povzela od Dr. Claudia Welch, ki se že več kot 25 let ukvarja z azijsko/kitajsko in ajurvedsko medicino v kombinaciji z zahodno medicino. Povzeto je po knjigi Balance Your Hormones, Balance your life.

Želiš spoznati kaj se ti v telesu dogaja?

Spoznaj kaj se ti v menstrualnem ciklu dogaja, kateri hormoni so predvladujoči in kako vplivajo nate. Prenesi si brezplačen priročnik.