Hormoni vplivajo na naše splošno zdravje in kognitivno razmišljanje in so tako posredno odgovorni za doseganje naših ciljev, želja … Vendar s tem, ko ženskega reproduktivnega zdravja ne jemljemo resno, vplivamo tudi na našo neposredno okolico (družino, prijatelje, odnose v službi itd.). 

Kadar imamo hormonsko neravnovesje ali katerokoli drugo reproduktivno težavo, to vpliva na našo kvaliteto življenja. Ob tem se lahko počutimo anksiozne, depresivne, imamo težave s spanjem, težko držimo fokus, slabši spomin, nižji libido, nenadne spremembe v razpoloženju nad katerim se počutimo kot da nimamo nadzora itd.

Menstrualni cikel 5. vitalni znak zdravja

Menstrualni cikel je peti vitalni znak zdravja, vendar ga ženske vse prevečkrat ignoriramo. Menstruacijo sprejemamo kot nujno zlo, celo odveč nam je. V napoto nam je pri delu, vsakdanjih opravilih, učenju, obisku dogodkov, na morju ipd. 

Ne vemo niti, kako zelo je pomembna ovulacija za naše telo. Ne samo za naš reproduktivni sistem – v smislu, ali lahko zanosiš ali ne – temveč vpliva na več kot 150 sistemov v telesu: hormoni, ki jih naše telo proizvaja v ovulacijskem ciklusu, vplivajo na naš živčni sistem, na metabolizem in prebavo, na dihalni sistem, na kosti in mišice, na libido, na kognitivno razmišljanje itn. 

Resnost menstrualnega cikla

Niti zdravniki ne povezujejo težav v ciklu z načinom življenja!

Niti ženske same niti zdravniki ne povezujemo težav v našem menstrualnem ciklu z našim načinom življenja in ga ne obravnavamo kot zelo pomemben del našega splošnega zdravja. Če bi ga, bi ob pojavu menstrualnih bolečin ginekologi žensko obravnavali celostno in ne bi “reševali” zgolj simptome.

Ženske namreč velikokrat poročajo, da jih njihovi ginekologi ne slišijo, ne vzamejo resno njihovih težav ali pa zmanjšujejo njihovo doživljanje bolečine. Tako imamo na eni strani ženske, ki imajo boleče menstruacije, na drugi strani ženske, ki težje zanosijo, na tretji strani pa ženske, ki so popolnoma odrezane od svojega naravnega cikla.

To ni le nekaj kar pride skupaj v paketu...

Menstrualni cikel je vedno odraz našega načina življenja. Menstrualni krči in boleče menstruacije niso nekaj običajnega oziroma naravnega, kar pride »skupaj v paketu«, kot nam govorijo. Boleče menstruacije pravzaprav nakazujejo na več potencialnih problemov v telesu. Ena izmed najpogostejših težav je vsekakor hormonsko neravnovesje.

menstrualni krči _ sram

Potrebno je pogledati celostno.

Kadar pride do hormonskega neravnovesja je potrebno raziskati, zakaj je do njega sploh prišlo. Vzrok zanj je lahko sprememba na reproduktivnih organih (kot so npr. endometrioza, miomi, ciste …). Lahko pa nakazuje, da smo enostavno pozabile poskrbeti zase. Boleče menstruacije so namreč lahko odraz stresnega življenja, lahko je oseba pod pritiskom vsakdanjih življenjskih izzivov in nima podpornega okolja, ki bi ji pri tem pomagalo, morda pa je bila na kakršenkoli način zlorabljena … Zelo malo je ginekologov, ki bi se ob obisku pozanimali, s čim se ženska v življenju sooča in na podlagi tega pogovora sprejeli informirano celostno odločitev o njenem nadaljnjem zdravljenju. V večini primerov žensko odpravijo z eno od oblik hormonske ali protibolečinske terapije. Seveda je v določenih primerih, ko so simptomi zelo močni, neznosni in celo nevarni, tudi hormonska terapija nujno potrebna. Vendar bi morali potem poiskati pravi vzrok bolečin in raziskati, kako lahko žensko telo podpremo, da bo začelo redno ovulirati. 

"Hormonska kontracepcija namreč prekine najpomembnejšo povezavo v menstrualnem ciklu"

Resnost menstrualnega cikla

Hormonska kontracepcija namreč ne rešuje problema bolečih menstruacij, temveč izključno le prikrije simptome, vzrok bolečine pa ostane. Hormonska kontracepcija namreč prekine najpomembnejšo povezavo v menstrualnem ciklu med hipotalamusom, hipofizo in jajčniki, ki v zdravem naravnem ciklu deluje dvosmerno. S hormonsko terapijo ta povezavo začne delovati le enosmerno, zato do ovulacij sploh ne prihaja več. Krvavitev, do katere pride ob hormonski kontracepciji, je namreč le pregradna/anovulacijska krvavitev in ni prava menstruacija. 

Menstruacija je posledica ovulacije!

Prava menstruacija je vedno in izključno posledica ovulacije. Kadar ni ovulacije, ni naravnih hormonov, ki bi prispevali svojo vlogo v vseh sistemih, ki podpirajo naše telesno in duševno zdravje, saj odsotnost menstruacije (zaradi kontracepcije) vpliva tudi na naš živčni sistem, na libido, na kognitivno razmišljanje itn., kot sem že omenila. Prav zato bi bilo smiselno, da bi pri težavah s hormonskim ravnovesjem večkrat preverjali raven hormonov, da bi na ta način pridobili splošno sliko o dogajanju v našem telesu.  

Kako se sploh lotiti reševanja težav?

svetovanje simptotermalne metode

Eden od načinov je ta, da se naučiš spremljati svoj cikel na podlagi simptotermalne metode. Sama poučujem simptotermalno metodo Sensiplan, ki se sicer uporablja kot metoda za naravno doseganje ali preprečevanje nosečnosti. Vendar je mnogo več kot le to. S to metodo se ženska nauči prepoznavati in pravilno interpretirati svoje telesne znake. Podatke nato vpisuje v razpredelnico. Ob kakršnem koli hormonskem neravnovesju se to pokaže na razpredelnici. Ženska tako lahko takoj opazi, ali je v tem ciklu prišlo do ovulacije ali ne. S tem pridobi večjo telesno pismenost ter moč nad svojim telesom. Prav tako ima dodatne podatke, s katerimi gre lahko do svojega ginekologa ter zaprosi za dodatne preiskave. 

Nauči se simptotermalne metode!

Simptotermalna metoda je naravna metoda, ki na podlagi telesnih dejavnikov določi plodno in neplodno obdobje. Z določenimi pravili se lahko ženska nauči spremljati svoj ciklus in svoje telesne dejavnike, ter določiti kdaj je bila ovulacija in kdaj ne. 

Sensiplan metoda je metoda, ki se je pričela razvijati leta 1965. Je med najbolj zanesljivmi naravnimi metodami, ob pravilni uporabi je zanesljivost 99,6%.

PREBERI VEČ TUKAJ.

Spoznaj menstrualni cikel.

Prenesi brezplačen priročnik in spoznaj kaj se dogaja v menstrualnem ciklu. Prav tako izveš kateri hormoni so predvladujoči in kako vplivajo nate. Prenesi si brezplačen priročnik.