Teden 25.7. – 30.7. je teden ozaveščanja o naravnih metodah načrtovanju družine (NND). Okoli tega je mnogo predsodkov, zato vam danes predstavljam kaj to sploh pomeni, katere metode obstajajo in zakaj jih priporočam ženskam.

Kaj sploh je naravno načrtovanje družine?

Naravno načrtovanje družine je naravna metoda, s katero ne posegamo v telo. Obstaja več metod naravnega načrtovanja družine (NND). Metode NND temeljijo na spremljanju naravnega menstrualnega ciklusa. Na podlagi določenih pravil (odvisno od metode) se določa kdaj so plodni dnevi in kdaj so neplodni dnevi. Par se lahko odloči ali želi zanositi ali ne. In katerikoli cilj je vama pomemben, je NND rešitev.

Veliko je predsodkov in mitov okoli NND.

Predvsem ker splošno poznamo le koledarsko metodo (ritmična in metoda standardnih dni) ali temperaturno metodo. Ti dve metodi res nista zanesljivi. Vendar ne vržimo vse skupaj v en koš.

Koledarska metoda temelji na temu, da določi plodne dni glede na predhodne cikle, medtem ko temperaturna metoda spremlja le en telesni znak in to je temperatura. Temperatura ali kot boste mnogokrat zasledili, bazalna temperatura, se spreminja na dnevni ravni. Do dviga temperature pride, ko se v menstrualnem ciklu dvigne nivo progesterona. Ta znak nam pove, da je do ovulacije že prišlo. Vendar zanašanje zgolj na temperaturo ni popolnoma zanesljivo. 

Veliko aplikacij temelji na eni ali drugi metodi, zato bodite previdne ko uporabljate aplikacije, ne se 100% zanašati na njih. Spremljanje menstrualnega ciklusa na podlagi koledarske metode za naravno načrtovanje družine ali preprečevanje le-te, ni popolnoma zanesljiva!

Zakaj ne?

Namreč kadar smo pod stresom, ali pa v času bolezni, dojenja, neprespanih noči ipd. se nivo temperature konkretno spremeni. In lahko bi sklepali, da je do ovulacije že prišlo, ko pa sploh še ni, ali je pa sploh ne bo. V primeru koledarske metode, pa ni nujno, da je vsak ciklus ovulacija na točno polovici. To je daleč od resnice. Menstrualni ciklus se lahko iz meseca v mesec spreminja, dolžina folikularne faze, zato tudi ovulacija ni nujno, da je vedno na isti dan.

Kaj pa ostale metode, so zanesljive?

Metode NND ali preprečevanja le-te, so 99% ali več zanesljive. Nekatere celo bolj zanesljive kakor hormonske tabletke. Te metode navadno spremljajo več telesnih znakov. Pri tem je potrebno biti dosleden, še posebej če se želimo izogniti nosečnosti. Res je, da skozi nekaj ciklov opazovanja metode, lahko vidimo vzorec kako se naše telo obnaša. Kdaj smo v obdobju ovulacije (ponavljam obdobjue ovulacije, kar ni isto dotični ovulaciji – obdobje je čas, ki se približujemo ovulaciji ali kakšen dan, dva po ovulaciji. Ovulacija je pa dotično ko se jajčece sprosti iz jajčnika po jajcevodu) in kdaj ne. Metode nam poleg tega, da lahko nosečnost na naravni način preprečujemo ali si jo zaželimo, podajo večji vpogled v ženski cikel in žensko telo. Bolj se spoznamo s svojim lastnim telesom, bolj se povežemo s svojo žensko močjo in intuicijo.

Morda je na začetku marsikateri strašljivo, ker je toliko informacij in toliko pravil. Vendar ni tako strašno. Enkrat ko se določene metode naučimo in osvojimo, jo poznamo za celo življenje.

Torej nič več skrbi »ojoj, kaj pa če sem zanosila?«, ali pa »moram po ‘afterpill’ tabletko, ker sva seksala brez zaščite«, ali pa »rabim dvojno zaščito, hormonsko kontracepcijo in še kondome, da sem res za ‘ziher’«. Vse to odpade, preprosto zato, ker spoznaš fiziologijo svojega telesa in veš kdaj prehajaš v plodno obdobje (torej obdobje ovulacije), in kdaj ne.

Zanesljivost metod naravnega načrtovanja družine

Naše telo nam podaja določene telesne znake, kot je temperatura, sluz in položaj materničnega vratu. Na podlagi teh znakov, ki jih spremljamo skozi cel cikel, lahko določimo kdaj smo bile v plodnem obdobju in kdaj ne. Vedno lahko potrdimo le za nazaj, torej za dan nazaj in ne vnaprej. Da bi želeli točno vedeti vnaprej kdaj bo ovulacija, bi morale biti priklopljene na ultrazvok cele dneve in opazovati, kdaj se bo jajčece se sprostilo iz jajčnika, kar pa seveda ni mogoče.

 

Opomba: Ko se pričnemo učiti katerokoli metode, je potrebno vzeti ‘v zakup’, da lahko zanosimo, saj se metode šele učimo. Dokler ne poznamo svojega telesa in dokler ne naučimo vseh pravil in pri tem dosledno in konsistentno spremljamo svoj cikel, je potrebno biti previden, če želiš preprečiti nosečnost na naraven način.

METODE

Skozi čas so se razvile različne metode naravnega načrtovanja družine, spodaj si lahko prebereš katere so to:

 • Sensiplan metoda je simptotermalna metoda in je metoda z največ zanesljivosti (99,6%), to je metoda spremljanja bazalne temperature, sluzi in ali položaj materničnega vratu. To metodo se lahko naučiš tudi pri meni. Več o tej metodi si pa lahko preberete tu: https://www.sensiplan-im-netz.de/. Prav tako so v Sloveniji že usposobljeni trenerji za poučevanje te metode, te najdete tu: http://www.sensiplan.si/
 • Simptotermalna metoda NFPTA, v Sloveniji se jo lahko naučiš preko Katje Podbevšek. Metoda NFPTA od Sensiplana se razlikuje po kategoriziaciji sluzi ter nekaj malenkosti pri temperaturnih pravilih. 
 • Billingsova ovulacijska metoda je 99% zanesljiva pri izogibanju zanositvi. Več o tej metodi si lahko preberete tu: http://www.thebillingsovulationmethod.org/. Pri nas to metodo uči Abili – Alison Kogoj, več o njej tu: https://www.abili.si/
 • Creighton model Fertility Care system (CrMS) je metoda, ki se veliko osredotoča na natančnemu določanju sluzi, ta metoda se uporablja tudi pri NaPro zdravljenju. To je zdravljenje, ki pomaga parom do zanositve, v primeru zdravstvenih težav. Več o obeh metodah si lahko preberete tu: https://www.fertilitycare.org/
 • NeoFertility je metoda, ki združuje več telesnih znakov in določene teste, ki povedo kdaj je ženska plodna in kdaj ne. Pri nas to metodo poučuje Agata RumenoRdeča, več o njej tu: https://rumenordeca.com/neofertility-izogibanje-zanositvi/
 • Röetzer metoda je tudi simptotermalna metoda. Več o tej metodu si preberite tu: https://iner.org/
 • Couple to Couple League je prav tako simptotermalna metoda, poučujejo jo zakonski pari, učenje metode pa vključuje še osnove teologije. Več o tem si lahko preberete tu: https://ccli.org/

ZAKAJ SE NAUČITI NARAVNIH METOD NAČRTOVANJA DRUŽINE?

Ker to ni le, za tiste, ki želijo zanositi. Vendar je za vse. Od deklice do ženske v menopavzi.

 • Spremljanja ženskega cikla, ti poda vpogled v tvoje zdravstveno stanje.
 • Bolje spoznaš svoje telo, fiziologijo telesa in čustveni del cikla
 • Kot par se bolj povežeš, saj se vzpostavi nov nivo medsebojne komunikacije, razumevanja in spoštovanja
 • V primeru zdravstvenih težav se lažje določi kje je problem
 • Ni poseganja v telo, telo vzpostavi svoj naravni cikel, v svojemu ritmu, mi se le naučimo prisluhniti temu ritmu in sodelovati s svojim ciklom
 • Primerno za vse: redne in neredne cikluse, PCOS, endometrioza, nosečnost, dojenje itd.

Nauči se visoko zanesljivo in varno Sensiplan metodo

Podaj se na pot globljega spoznavanje sebe skozi svoj cikel in istočasno se nauči določiti plodno okno na podlagi telesnih znakov. Pridruži se 5 mesečnem tečaju, kjer se naučimo vse kar potrebuješ vedeti za vse oblike ciklov s katerimi se lahko v življenju srečaš.

Spoznaj menstrualni cikel.

Prenesi brezplačen priročnik in spoznaj kaj se dogaja v menstrualnem ciklu.

V priročniku izveš kateri hormoni so predvladujoči in kako vplivajo nate.