Čuječnost preprosto pomeni, biti pozoren, opaziti stvari na prav poseben način. Se zavedati kaj se dogaja prav zdaj v sedanjem trenutku, ne da bi si želeli, da bi bilo drugače; da uživamo v prijetnem, ne da bi se ga oklepali, ko mine (kar bo); da se počutimo neprijetno brez strahu, da bo vselej tako (ker ne bo).

Kaj pomeni tukaj in zdaj?

Prihodnost...

Prihodnost: so naše misli, razmišljanja kaj vse se bo še zgodilo. Kaj vse moram še narediti, da se bom lahko vpisala na fakulteto. Kaj vse moram še postoriti, da si lahko vzamem počitek. To lahko v nas zbuja veliko neprijetnih občutkov, tesnobe, pritisk, hitimo in stvari naredimo ne natančno. In na koncu porabimo več časa, saj v sebi zanetimo nemir.

Preteklost...

Preteklost: premlevanje kaj se je zgodilo. Vrtenje filma v glavi in občutek kaj vse bi lahko naredili, spremenili. Npr. zakaj se nisem začela prej učiti za test. Zakaj ji/mu nisem povedala, da jo/ga imam rada. Zbujamo občutek krivde in nemoči. Preteklosti ne moremo spreminjati.

Sedanji trenutek...

Sedanji trenutek: pa nam da moč in kontrolo nad svojimi mislimi. Ne zapademo v občutke nemoči, ampak povem osebi, da jo imam rada, pri tem pa opazim občutek sreče v sebi, telo je sproščeno, moj dih je umirjen.

Kam namenjaš pozornost?

Pozornost namenimo tistemu kar želimo. Torej, ko smo smo pozorni, opazujemo, to naredimo z odprtostjo, prijaznostjo in radovednostjo. To nam lahko pomaga, da smo lahko skoncentrirani dlje časa na delo ali da si vzamemo odmor takrat, ko se počutimo žalostne, jezne, ali pa nam pomaga ohraniti in še dlje časa uživati v prijetnih stvareh skozi dan. Kot tudi nam pomaga, da smo prijaznejši do sebe in drugih. Še bolj čuječi lahko postanemo tako, da delamo različne vaje čuječnosti.

Kako?

Gre za nabor tehnik in metod, s katerimi sistematično razvijamo svojo pozornost. Je proces spoznavanja, sprejemanja in spremembe. Način bivanja, ki se kaže na vseh področjih življenja. Vedno bolj jasno zaznavanje in razlikovanje dogodkov v doživljanju nam omogočata pot osebnostne rasti, ki je za vsakogar edinstvena.

Gre za delo z že dobro ustaljenimi miselnimi, čustvenimi, vedenjskimi vzorci, zaradi česar je potrebnega veliko truda in vztrajnosti. Rezultati bodo morda vidni šele kasneje po koncu srečanj. Predstavljajte si, da je to na nek način podobno vrtnarjenju. Pripravimo tla, zasejemo seme, zagotovimo zadostno količino vode in nege, potem pa potrpežljivo čakamo na rezultat.

Kje nam lahko pomaga?

 • težave s spanjem
 • se ne moremo umiriti in zbrati med učenjem, službo
 • nas strah ohromi in pozabim vse kar smo do sedaj vedeli, poznali
 • umiriti izpade jeze
 • umiriti čustveno nevihto
 • ne odreagirati na vsako situacijo in potem se zaplesti v premljevanje svojega odziva, ker si takrat zares nismo želeli tega storiti
 • premlevanje o svoji prihodnosti: kaj bo če ne dobim te službe,
 • ko sem v situaciji samo premlevamo in panično razmišljamo in ne vidimo rešitve
 • se nam zgodi nekaj nepriejtnega, slabega, nas je sram in odrivamo stran pogovor in ljudi
 • večkrat zakričim na otroka, paraterja, prijatelje, se ne morem zadržati, kasneje mi je žal
 • nenehna skrb za druge me izčrpava, ne znam si vzeti premora
 • ne slišim svojega telesa, ko mi sporoča, da je čas, da se ustavim
 • izgorelost

Pozornost se začne z dihanjem...

V sedanji trenutek pa lahko pridemo že s preprosto vajo opazovanja dihanja. Na dihanje ne morem pozabiti, dihamo tudi v točno tem trenutku. Naš dih vam lahko pove veliko stvari; ali smo nemirni ali umirjeni, ali zadržujemo dih ali je dihanje spontano.

Skoči na www.zenskicikel.si/misticnost-zenskega-ciklusa in se nam pridruži na popotovanju odkrivanja menstrualnega ciklusa in prakticiranja čuječnosti.

Anja Erjavec

Spoznaj menstrualni cikel.

Prenesi brezplačen priročnik in spoznaj kaj se dogaja v menstrualnem ciklu. Prav tako izveš kateri hormoni so predvladujoči in kako vplivajo nate. Prenesi si brezplačen priročnik.