Za spoznavanje svojega cikla lahko uporabimo metode naravne oblike kontracepcije. Te temeljijo na spremljanju telesnih dejavnikov.  Jaz osebno najraje združim več stvari hkrati zato zraven spremljam še svoje počutje, spanje in prehrano. Tako imam širši pregled nad celotnim ciklom, na podlagi tega pa tudi ugotavljam kako prehrana vpliva na moje razpoloženje in kaj mi najbolj ‘sede’.

Več o naravnih metodah kontracepcije si lahko prebereš v tem članku.

Pa poglejva kaj lahko narediš sama, da si spremljaš svoj menstrualni cikel in se tako bolje spoznaš. Verjetno že uporabljaš kakšno koledarsko metodo, samo okvirno, da veš kdaj lahko pričakuješ menstruacijo. 

Papir ali aplikacija?

Če si ‘oldschool’ potem si vzemi/kupi en prisrčen zvezek, ki ti bo služil pri spoznavanju sebe. Če pa ti je bolj ugodno na telefonu, potem ti predlagam kakšne aplikacije za spremljanje menstrualnega cikla. Eno, ki sem jo nekaj časa uporabljala se imenuje Kindara (s to spremljaš tudi temperaturo)  gotovo pa obstaja še več aplikacij, malo poglej. Priporočam, da imaš opcijo zapisovanja občutkov, dnevov ter možnost zapisovanja svojih nožnih sokovov.

Aplikacije načeloma delujejo tako, da na podlagi prejšnih ciklov (podatkov) predvidevajo naslednji cikel. V primeru, da imaš neredno menstruacijo ali kakšno težavo, je potrebno aplikacije upoštevati z rezervo. Je pa super, da ti sam od sebe sešteje kdaj naj bi imela menstruacijo. Pri ovulaciji pa zopet pazi, saj jo predvidi na podlagi dolžine menstruacije, kar pa ni nujno, da je ravno nekje na sredini. Do ovulacije lahko nastopi tudi že takoj ob ali po koncu krvavenja. Tako, da kljub temu bodi pozorna še na svoje telesne znake, da veš zagotovo kdaj si imela ovulacijo.

Če boš izbrala aplikacijo, se najprej spoznaj z njo

Kot sem že napisala, je priporočljivo, da imaš možnost v aplikaciji spremljati tudi telesno temperaturo, nožne sokove (sluz) in pa tudi razpoloženja. Pomisli tudi kaj bi še želela spremljati pri sebi ter nato poišči aplikacijo, ki ti je najbolj prisrčna in ki ti to vse ponuja.

Naredi si razpredelnico

V razpredelnici si spremljaj datum, nožnih sokov ter menstruacijo. V primeru, da si boš merila bazalno temperaturo telesa si na napiši še temperature. Spodaj pod preglednico pa si naredi večji prostor za vpis počutja, morda bi si želela spremljati koliko vode ali kave popiješ na dan, ali pa koliko hodiš na sprehod/hribe/televadiš, karkoli pač že želiš spremljati si spodaj dopiši. Če rada rišeš si razpredelnico naredi po svoje. Če pa si takšna kot sem jaz, da imam raje pripravljene stvari, pa si lahko brezplačno preneseš mojo razpredelnico, samo klikni na spodnji gumb. Pristala na boš na strani kjer je več opisano o tem kako si spremljati svoj cikel z razpredelnico.

Bodi dosledna

Doslednost je ena izmed težjih stvari. Na začetki vedno gre, ker smo še polne zagona in motivirane, da bomo vse izpolnile. Nato pa pride kakšen dan, ko pozabiš in kaj hitro je to en teden dni. 

Vem, zna biti naporno. Pomembno je, da si vzameš čas in si nežna sama s seboj. Daj sama sebi zaobljubo, da se želiš spoznati in da si boš stala ob strani, ne glede na razpoloženje in 1001 izgovorov, ki se bodo sproti pojavili. Vse je vredu. Tudi to je del procesa spoznavanja sebe.

Začni z malim

Najprej spremljaj eno ali dve stvari, nekaj kar ti bo ugodno in ti ne bo dajalo občutka ‘da je preveč’. Nato si dodajaj stvari, lahko pa tudi iz začetka spremljaš več stvari ali pa si narediš posebno razpredelnico. Naredi si stvari tako, da ti bo v veselje izpolnjevati to razpredelnico. Ker je to proces spoznavanja svojega cikla je željeno, da ti je to v veselje in ne samo še ena izmed ‘to-do’. 

Vzorci, vzorci, vzorci…

Navadno boš že v roku 3. ciklov začela videti vzporednice (posebej če nisi na hormonski zaščiti), morda boš ugotovila, da se v približno istih dnevih (dan cikla) počutiš podobno, morda boš opazila, da si vedno na 25.dan razdražena ali pa si polna energije 6., 7. dneva. Ali pa boš opazila, da imaš ”nereden” cikel”. Ko smo dosledne in redno izpolnjujemo, lahko nato za nazaj pogledamo svoje vzorce, od razpoloženja, do temperature in seveda tudi sluzi. Glede spremljanja temperature in sluzi jaz uporabljam Simptotermalno metodo, ki sem se jo naučila preko Sensiplana.

Bolj ko sebe spremljaš in opazuješ bolj se spoznavaš, dobiš več uvida v svoj cikel, v svoje počutje, v svoje potrebe. Bolj postaneš povezana sama s sabo in lažje prisluhneš svoji intuiciji. Uživaj 😉

Spoznaj menstrualni cikel.

Prenesi brezplačen priročnik in spoznaj kaj se dogaja v menstrualnem ciklu.

V priročniku izveš kateri hormoni so predvladujoči in kako vplivajo nate.