Si se kdaj srečala v situaciji, kjer si si ravno splanirala dopust in si dobila menstruacijo? Ali pa si vedela, da bo menstruacija in si se ob tem počutila grozno, pod pritiskom in v smislu »ah zdej pa ne bom mogla uživati«?

Preberi si 3 najpomembnejše razloge zakaj si ne prestavljaj menstruacije!

Jaz sem se tako velikokrat počutila. Sploh, ko sem bila študentka. Nikoli nisem bila naučena, da je menstruacija lahko nekaj čudovitega. Vedno sem dobila predstavo, da je to nekaj, kar je naporno doživljati. In seveda, ko sem si želela iti na dopust in ko sem približno ocenila, če jo bom dobila med dopustom, sem bila jezna nase. Ker, kdo si pa želi ”trpeti” v času dopusta?

Dopust je ja le za uživati in sproščati.
 

Dvomi, dvomi, dvomi…

In seveda, ker sem bila na hormonski kontracepciji, je bilo običajno, da če ti, kaj ne ”paše” si enostavno prestaviš z nadaljnjim jemanjem tabletk. Kaj sem pa jaz takrat vedela, kakšno škodo si s tem povzročam. Nisem, o tem ni bilo govora. Pa četudi sem morda tu in tam o tem zasledila, je bilo vedno prisoten dvom.

“Šele ko sem šla skozi izkušnjo, da nimam ovulacije.”

Šele, ko sem šla skozi svojo izkušnjo, da sploh nimam ovulacij, pa čeprav si jih želim, šele takrat sem začela gledati na menstruacijo popolnoma drugače.

Začela sem jo ceniti in jo spoštovati. Začela sem razmišljati o tem, kako si lahko prilagodim življenje svojemu ciklu in ne obratno.

3 RAZLOGI zakaj si ne prestavljaj menstruacije

  1. Najbolj očiten razlog je ta, da je menstruacija popolnoma naravna in nujno potrebna za vsesplošno žensko zdravje. In, ko jo želimo, preskočiti, prestaviti ali karkoli drugega, v bistvu zatiramo naravni del sebe. Zatiramo in odvzemamo si doživljanje sebe skozi menstrualni cikel.
  2. Ovulacija je najpomembnejši dogodek v ciklusu za žensko v reproduktivnem obdobju. V ovulacijskem ciklusu se proizvajajo hormoni kot je estradiol (estrogen) in progesteron. Žal, kljub mnogim prepričanjem, nikjer drugje v naravi ne moremo nadomestiti teh dveh hormonov, še manj pa s sintetičnimi.
  3. Vprašaj se zakaj si želiš prestaviti, preskočiti menstruacijo? Kaj je razlog? Zakaj ti hodi v napoto? Menstruacija je dar. In ja vem, vem, toliko smo že naučene biti odrezane od svojega telesa, da ga želimo po vrhu tega še kontrolirati na popolnoma nenaraven način (beri hormonska kontracepcija) in najhuje je, da se sploh ne zavedamo kakšne posledice to pusti, na čustvenem nivoju in na fizičnem nivoju.

Mimogrede…

Dolžina menstrualnega ciklusa (1. dan krvavitve pa vse do zadnjega dne pred naslednjo krvavitvijo) se lahko iz mesec v mesec spreminja. Spreminja se zaradi dolžine folikularne faze, to je faza od krvavitve pa vse do ovulacije, faza, kjer se folikli spreminjajo do zrelega jajčeca, ki je nato pripravljen na ovulacijo. In ta faza, za razliko od lutealne faze, je tista, ki spreminja celotno dolžino ciklusa. Zato, če se ti kdaj menstruacija pojavi dan prej ali par dni kasneje, je lahko (eden izmed) razlogov, da se dolžina folikularne faze spreminja.

Menstruacija je dar!

Občutek imam, da smo naučene, da je menstruacija nekaj kar je pač v napoto (skozi vzgojo, učenje, filmi, reklame, družba, družina itn..). »Ravno imam ta pomemben zagovor, ravno imam zelo pomemben izpit, ravno imam ___________«.

Kaj pa, če pomislimo, da je zagovor ali izpit ali dopust ali karkoli že je, tisto kar je v napoto menstruaciji?

Moja srčna želja je, da spoznamo kakšen dar nam je podan vsak mesec znova. Kakšna magičnost, kakšna mistika se dogaja znotraj našega telesa. In namesto, da zatiramo sebe s tem, ko zatiramo naravni del procesa v telesu, se raje sprejmimo.

Sprejmimo sebe skozi svoj cikel in si pričnimo planirati zadeve v skladu s svojo cikličnostjo. Da menstruacija postane prioriteta in ne dopust. In seveda, počasi, nežno in ljubeče. Naj ne bo to še dodaten pritisk ali obsodba do sebe. Vsako mini spremembo, ki jo narediš v smeri sebe, je dovolj.

Spoznaj menstrualni cikel.

Prenesi brezplačen priročnik in spoznaj kaj se dogaja v menstrualnem ciklu.

V priročniku izveš kateri hormoni so predvladujoči in kako vplivajo nate.