Zelo pomemben in premalo poudarjen podatek, da hormonske oblike kontracepcije nas ne zaščitijo pred spolno prenosljivimi bolezni, to vlogo imajo pregradne kontracepcije. Prav tako nam nihče ne pove katere so dolgoročne stranske posledice jemanja hormonskih oblik kontracepcije. Je naša pravica, da vemo kaj zares vse obstaja in katere so prednosti in slabosti določene vrste kontracepcije, predno se odločimo zanjo. 

O vrstah kontracepcije in o njihovih učinkih je resnično premalo govora, oziroma so poudarjene le določene lastnosti ostale pa kot da jih ni.

Obstajajo torej hormonske oblike kontracepcije, barierne oziroma pregradne oblike kontracepcije ter naravne oblike kontracepcije.

Hormonske oblike kontracepcije

 • Kombinirala perooralna hormonska kontracepcija
 • Nožnični prstan
 • Gestagensko depo injekcije
 • Podkožni vsadki
 • Urgentna (to je tista tabletka, ki jo vzameš po nezaščitenem spolnem odnosu)

Opozorilo: Sledeče zapisano, boš redko zasledila na spletu ali v ginekoloških čakalnicah, saj se o tem nerado govori ali pa se pove na način kot, da ni nič strašnega. 

Osebno mnenje pa tudi mnenje mnogih zdravnikov (glej spodaj seznam virov/knjig kjer lahko prebereš raziskave) je, da nobena od hormonskih oblik kontracepcije ni dolgoročno priporočljiva za nas ženske, saj nam poruši hormonski sistem in naš ženski cikel.

Zmanjša se nam libido (nekatere raziskave kažejo da imamo za vedno 4x manjši libido – kar je ironija, glede na to, ker imamo libido in se bojimo da bomo zanosile, gremo potem na HK in potem nam sploh več ni do seksa 🙂) zmanjša se testosteron, poveča se možnost raka na dojki, raka na materničnem vratu, raka na maternici, težave imamo s ščitnico ter pravilnim delovanjem ostalih žlez, prav tako se poveča možnost policističnih jajčnikov ter drugih oblik nepravilnosti, ki so posledica dolgotrajnega uničevanja hormonskega ravnovesja.

Prav tako te oblike ne preprečijo spolno prenosljive bolezni.

Pri hormonskih oblikah kontracepcij, se delovanje hipofize zmanjša, hipofiza je del v možganih, ki je odgovorna, da podaje signale o hormonih. Primer: ko je v krvi dovolj estrogena, to možgani zaznajo in hipofiza poda signal, da se sprosti t.i. LH hormon (luthajoči hormon), ki je odgovoren, da pride do ovulacije. Če je v krvi že dovolj estrogena iz zunanjega vpliva, čez čas hipofiza prepozna, da telo ne potrebuje več njene funkcije. Kar pomeni, da se postopoma ugasne funkcija nadzora nad hormoni.

Pregradne/barierne oblike kontracepcije

 • Kondom
 • Ženski kondom (femidom)
 • Diafragma
 • Maternični vložek

Verjetno je še kakšna, ki jo nisem zasledila, pozanimaj se še ti.

Barierne oblike kontracepcije nas zaščitijo pred spolno prenosljivimi boleznim. Zanesljivost je odvisna od metode, ki se jo poslužuješ. Obstajajo tudi seveda maternični vložki s hormoni, vendar kot sem zgoraj omenila, to odsvetujem. Same barierne oblike so neškodljive za ženske, je pa pomembno, da se le-te pravilno uporablja.

Naravne metode kontracepcije

Najprej, da razčistimo, večinoma boste zasledile v člankih, da je to popolnoma nezanesljivo in jih odsvetujejo. Obstaja več vrst naravnih metod in odstotek, ki ga pridobijo, da dokažejo, da so te metode nezanesljive je povprečje vseh naravnih metod, kar seveda ni potem zanesljivo. Nekatere metode niso tako zanesljive kot druge, primer koledarska metoda, je zgolj predvidevanje in ne moremo vedeti zagotovo kdaj je plodno obdobje ter potrebno je upoštevati, da je vsak mesec lahko ob različnih dnevih ovulacija. Zato je priporočljivo, da opazujemo več dejavnikov v telesu in na podlagi tega ocenimo plodno obdobje.

Opozorilo: Je pa nekaj, naravne metode ne preprečujejo spolnih bolezni, zato priporočam preden gre par v spolni odnos, da se dobro spozna, ter preveri ali ima kakšne spolno prenosljive bolezni.

Torej naravne metode so:

 • Koledarska metoda (Knaus in Ogino)
 • Temperaturna metoda
 • Ovulacijska metoda
 • Simptotermalna metoda 
 • Billingsova metoda
 • FAM (Fertility awarness method)
 • Marquette method

In še..lahko si jih prebereš tukaj.

Primer: pri Simptotermalni metodi so v raziskavi, ki jo izvajajo že od leta 1984 ugotovili, da je prišlo le do 0.4% neželenih nosečnostih, to je od 7866 ciklov le 3 nenačrtovane nosečnosti in še to zaradi bodisi nedoslednosti ali bodi napačno interpretiranje rezultatov. Pri naravnih metodah je potrebno biti dosleden, natančen in potrpežljiv. Ne moremo en dan spremljati cikla, drug dan pa ne ter nato kar vedeti kdaj je plodno okno, navadno zaradi nedoslednosti in nerazumevanja pride do nezaželenih nosečnostih. Vendar, če pogledamo odstotek je podoben odstotku hormonski kontracepciji (primer hormonske tabletke), ki so 99% zanesljive. Se pravi obstaja 1% možnosti za zanositev, pri simptotermalni metodi pa 0.4%, če smo le dosledni.

Prednosti tovrstnih metod je absolutno to, da se skozi cikel spoznavaš. Spoznavaš svoje telo. In posledično si tudi bolj v stiku s sama sabo, bolj si povezana s svojo intuicijo. Če par uporablja tovrstno metodo, je večja verjetnost za dolgotrajno zvezo, saj je potrebno veliko odprte komunikacije, razumevanja ženskega cikla tako s strani same ženske kot tudi moškega, Potrebno je medsebojno spoštovanje ter izražanje potreb in želja.

Primerjava naravne kontracepcije z hormonsko kontracepcijo

Zgornji graf prikazuje nivo hormonov v telesu v času naravnega menstrualnega cikla ter v času prejemanje kontracepcijskih hormonov v obliki tabletk. Graf je baziran na podlagi generične kontracepcijske tabletke. V realnosti se pri ženski nivo hormonov spreminja, saj če jemljemo tabletko na dnevni bazi, dobivamo dnevno doze hormonov, prav tako se nivoji razlikujejo glede na katero vrsto kontracepcijskih tabletk jemljemo. Avtorica Maegan Boutot je zapisala:

            »Hormonal contraceptives usually contain alternate forms of estrogen and/or the synthetic form of progesterone called progestin (3,4). People using the most common forms of hormonal contraception don’t ovulate. These methods stop the usual production patterns of reproductive hormones and prevent the ovaries from releasing eggs. They do this by stopping or changing the usual hormonal “cycling.” Exceptions include the “mini pill” and the levonorgestrel IUD. These methods work in a different way, but still prevent ovulation in some people (5).«

(https://medium.com/clued-in/cycle-science-hormonal-contraception-and-your-body-52d204137921)

Spodaj ti prilagam še seznam knjig, virov, raziskav, ki si jih lahko sama prebereš. Močno svetujem, da se pozanimaš prej preden se poslužiš katere koli vrste kontracepcije. Posvetuj se tudi z bližnjimi ali tistimi, ki jih zaupaš. Če lahko pridobiš mnenja od različnih ginekologov (tudi tistih, ki povejo po resnici) super, ali pa če imaš kontakt do kakšnega zdravilca ali kot se pri nas reče alternativnega zdravnika/zdravnico, se prav tako posvetuj. Če pa ne, ti pa priporočam, da si vsaj nekaj literature prebereš.

Ti si pomembna in tvoje telo je pomembno in si zasluži biti spoštovano in negovano.

 

Če imaš prijateljico, ki bi jo ta članek zanimal, pa ‘feel free to share’.

Več o hormonih v menstrualnem ciklu si lahko prebereš tu.

Pa spodaj ti prilagam seznam knjig in člankov/raziskav, da ne boš mislila da si vse kar izmišljujem 😊

Knjige:

 

Članki in raziskave:

Spoznaj menstrualni cikel.

Prenesi brezplačen priročnik in spoznaj kaj se dogaja v menstrualnem ciklu. Prav tako izveš kateri hormoni so predvladujoči in kako vplivajo nate. Prenesi si brezplačen priročnik.