Gotovo si že prebrala, zasledila, da je npr. oblika zaščite individualno prilagojena in najbolj primerna vsaki posameznici, torej katero vrste hormonske kontracepcije se predpiše. Ali pa, da današnje hormonske oblike kontracepcije niso več tako močne in so bolj blage. In da nimajo nobenih stranskih učinkov več. Pa da si plodna skozi celoten ciklus in če ne želiš zanositi je jemanje HK najboljša rešitev.

Ja vsi smo že to kdaj slišali.

Ampak HK ni najboljša rešitev za žensko telo. Bom poskusila razložiti na kratko.

Najprej opazila sem, da obstaja začaran krog:

Mladostnica nereden ciklus ->

-> jemanje hormonske kontracepcije ->

-> ”blažji stranski učinki” kot je slabost, glavobol, izguba libida ipd. ->

-> druga oblika hormonske kontracepcije ->

-> želja po zanositvi in so zapleti ->

-> rešitev hormonska terapija ->

-> po nosečnosti ciklus se ne vzpostavi nazaj, so težave ->

-> jemanje hormonske kontracepcije..

Celo življenje se ženske poskuša obdržati na neki obliki hormonske terapije. 

"Sodobna ženska lahko jemlje hormonsko kontracepcijo vse do petdesetega leta."

vrste hormonske kontracepcije

Stavki kot so, da lahko ženska jemlje hormonsko kontracepcijo vse do petdesetega leta nepretrgano s strani določenih strokovnjakov, je zelo žalostno. Istočasno je zmotno, ko pravijo, da so naravne oblike kontracepcije najmanj zanesljive, kar ne drži.

Pojdimo po vrsti.

Menstrualni ciklus je ključnega pomena za vsesplošno zdravje.

Namreč ženski ciklus, menstrualni ciklus je ključnega pomena za vsesplošno žensko zdravje.

Hormonske oblike kontracepcijo so klasificirane pod rakotvorne snovi.

Zavajanje, da so določeni stranski učinki zelo redki, je nemoralno in neetično.

Ženska v menstrualnem ciklusu proizvede ključne hormone, ki vplivajo na celotno telo. Hormoni so prenešalci informacij po telesu. Vsaka posamična celica se odziva na določen hormon in ima določene receptorje za ta hormon. Delujejo kot ključavnica in ključ. In če hormon in receptor ‘ne pašeta skupaj’ potem ni nobene reakcije.

Ovulacija je najbolj pomemben dogodek

Ovulacija je ključnega in najbolj pomemben dogodek v ženskem telesu v času reproduktivnega obdobja. Zato, ker v času folikularne faze, ko se folikli pričnejo razvijati se prične razvijati tudi estradiol. Estradiol je estrogen in je pomemben za kosti, skrbi, da je holesterol v normalnih mejah, spodbuja prekrvavitev, povečuje sposobnost mišljenja, vpliva na večji libido. Z dvigom estradiola se dvigneta tudi hormona serotonin in dopamin, ki sta odgovorna za motivacijo in užitek.

Na ogromno telesnih funkcij vplivajo hormoni. 

Progesteron nastaja edino v telesu in menstrualnem ciklusu!

Progesteron pa edino nastaja v lutealni fazi! Ne obstaja naravni progesteron, ki se ga dobi v obliki tabletah. Enostavno ne obstaja, je čisto druga kemijska struktura in vpliva drugače. Ne deluje tako kot v resnici deluje naravni progesteron.

Progesteron nastaja v fazi rumenega telesca, ko pride do ovulacije se telesce v katerem se je razvijal folikel do zrelega jajčeca, začenja spreminjati v rumeno telesce. In največ progesterona dobimo v tej fazi.

Deluje kot anti-adrenalin, torej da umirja živčni sistem, deluje kot anti-inzulin, torej da skrbi za nivo krvnega sladkorja v krvi. Vpliva na kognitivno razmišljanje.

Hormoni, ki nastajajo v menstrualnem ciklusu vplivajo na dihalni sistem, na živčni sistem, na kosti in mišičje, na metabolizem in prebavo, na kognitivno razmišljanje in na možgane in še več.

Menstrualni ciklus je 5 vitalni znak zdravja in mi ga spretno zatiramo vedno znova.

Več o menstrualnem ciklusu si preberi tukaj. O posameznem hormonu pa tukaj, estradiol in progesteron.

Ko ti ponujajo progesteronske tablete, jih vprašaj ali so res progesteronske tablete. Navadno niso, temu se reče progestini, ki pa delujejo čisto drugače kot progesteron.

Pa a sem že povedala, da je hormonska kontracepcija uvrščena med rakotvorne snovi? Ja. Res je. Pa si to kdaj izvedela preko spleta ali pri ordinaciji? Ne, ker se stranski učinki pomanjšujejo.

hormonska kontracepcija vpliva na zdravje

Kako deluje hormonska kontracepcija?

Pri menstrualnem ciklusu je pomembna povezava možgani – hormoni – jajčniki. In žleze v možganih so tiste, ki naročijo, da se določen hormon sprosti. Ta povezava/komunikacija je dvosmerna. HK deluje najprej na možgane, ki jih prepriča, da je določen hormon že v krvi, v resnici ga pa še ni. Prav tako je komunikacija/povezava enosmerna. Hormonska kontracepcija je preparat sintetičnih hormonov, progestinov in ‘estrogeni’ (npr. etynilestradiol). Obstaja več vrst progestinov ter več vrst sintetičnih estrogenov.

Ko pričnemo z jemanjem HK se zgodi...

Ko pričnemo z jemanjem HK možgani dobijo sporočilo, da je npr. progesterona že v krvi. Namreč sintetični progesteron torej progestin se obnaša podobno kakor naravni progesteron, vendar je v kemijski strukturi bolj podoben testosteronu.

Kaj to pomeni, da se podobno obnaša?

Smo povedali, da progesteron vpliva ne le na reproduktivni sistem temveč tudi na ostale sisteme. Jemanje HK ima negativne posledice ne le na reproduktivni sistem temveč tudi na ostale, saj ne opravlja svoje funkcije pravilno in v celoti. Progestin npr. zmede hipotalamus in hipofizo, saj mu sporoča, da s tem ko je v krvi progesteron se je že zgodila ovulacija, zato hipotalamus in hipofiza zaspita. Torej ne sproščata več FSH hormon, folikel stimulirajujoči hormon, ki je pomemben, da se folikli pričnejo razvijati.

To tudi pomeni, da se estradiol ne proizvaja več, prav tako se zmanjša količina seratonina in dopamina, zato je eden izmed zelo pogostih stranskih učinkov depresija, kateri ne dajo dovolj pomembnosti.

Jemanje HK vpliva tudi na jajcevod, endometrij in pa tudi plodno sluz oz. sluz materničnega vratu. Več o tem si lahko prebereš tu.

Kateri tipi hormonskih tabletk obstajajo?

  1. Progestinske – oz. minipill
  2. Enojne, dvojne ali trojne preperacije estrogenov in progestinov
  3. Micropill preperacije (ethinyl estradiol, estradiol valerate, estradiol in progestini različnih generacij)

A si morda vedela, da z jemanjem HK se ti zmanjšuje klitoris? Manjši klitoris manjši užitek. Kako bi bilo moškim, da bi se jim kar naenkrat zmanjševal penis. Ne bi bilo sprejemljivo, zakaj potem za ženske je?

unsplash_the_pill

Le barierne oblike kontracepcije te zaščitijo pred spolno prenosljivimi boleznimi

Ogromno stranskih učinkov je z jemanjem sintetičnih preparatov. O tem si lahko prebereš tu. Prav tako, nas HK ne zaščitijo pred spolno prenosljivimi bolezni. To le barierne oblike kontracepcije, kot je kondom. O vrstah kontracepcije si preberi tu.

Ženska je plodna le 12 do 24 ur na ciklus!

Illustration of sperm and egg cell
https://fertilitycharting.com.au/effectiveness/

Ženska je plodna 12 do 24 ur na ciklus. Skupaj kot par sta plodna 6 dni na mesec.

Namreč bolj kot se približujemo ovulaciji več imamo plodne sluzi in bolj kvalitetna je. V plodni sluzi lahko semenčeca preživijo tudi do 5 dni. Torej sta skupno plodna 6 dni. O biologiji si preberi tu.

Za 6 dni na mesec zatiramo menstrualni ciklus, si dolgoročno uničujemo zdravje, drugače razmišljamo, drugače izbiramo zase.

HK ni rešitev za hormonska neravnovesja. Le zatre in zamaši simptome. Ko prenehamo z jemanjem se nam le ti zopet pojavilo.

In veliko žensk priča, kako se počutijo popolnoma drugače ko so prenehale z jemanjem, kot da bi končno sebe slišale, vidile, čutile.

Na eni strani imamo ženske, ki ne želijo zanositi in zato pričnejo z jemanjem HK ter na drugi strani imamo ženske, ki nikakor ne morejo zanositi zaradi porušenega hormonskega sistema. Čudno kajne?

Kako je z učinkovitostjo?

Pravijo, da naravne metode niso učinkovite, varne ali zanesljive. Npr. koledarska metoda res ni, to je metoda, ki jo še danes v ginekoloških ordinacijah uporabljajo za izračun nosečnosti, seveda ker ni natančna se narobe izračuna datum nato pa umetno induciramo porod. Vendar ni samo koledarska metoda edina naravna metoda.

Obstaja več vrst naravne kontracepcije, najbolj zanesljiva, ki je primerljiva z hormonsko tabletko je simptotermalna metoda. To je naravna metoda opazovanja telesnih dejavnikov in na podlagi pravil se določi začetek in konec plodnega okna. Več o tem si lahko prebereš tu.

učinkovitost vrste kontracepcije
https://fertilitycharting.com.au/effectiveness/

Nič ni 100% zanesljivo...

Nič ni 100% zanesljivo, niti sterilizacija je. Simptotermalna metoda, Sensiplan je ob popolni uporabi 99,6% zanesljiva, za primer, najbolj klasična oblika hormonske kontracepcije je zanesljiva 99,1%.

Verjamem, da je veliko razpršenih podatkov, kajti težje je vse na enkrat razložiti. Ker se pa zavedam, da marsikdo ne verjame, če ni pred avtorjem dr. ti predlagam seznam knjig, člankov,ki si jih lahko prebereš.

Predvsem pa, enkrat ko spoznamo biologijo reproduktivnih organov in kako delujejo, kar naenkrat dobimo zavedanje »zakaj tega jaz prej nisem vedela«, zato te spodbujam, da sama raziščeš.

This is your Brain on Birth Control – Dr. Sarah Hill

Beyond The Pill – dr. Jolene Brighten

Sweetening the pill – Holly Grigg Spall

Če je kdo ‘piflar’ 😛 : Reproductive endocrinology – Yen &Jaffe’s – seventh edition

Wild Power

Period Power – Maisie Hill

Period Repair Manual – Lara Briden ND

Podcast o hormonski kontracepciji in vpliv le te v slovenščini -> https://podcasts.apple.com/si/podcast/1-ep-01-vpliv-hormonske-kontracepcije-in-kaj-ti-pove/id1518631482?i=1000478043219

https://www.hormones-australia.org.au/the-endocrine-system/ 

https://fertilitycharting.com.au/effectiveness/ 

Spoznaj menstrualni cikel.

Prenesi brezplačen priročnik in spoznaj kaj se dogaja v menstrualnem ciklu.

V priročniku izveš kateri hormoni so predvladujoči in kako vplivajo nate.