Svojo yoni lahko razvajaš. Kaj sploh je yoni? To je sveti del tvoje ženskosti. Je tvoja moč. In velikokrat pozabimo negovati svoj tempelj.

Morda si že slišala za besedo yoni, yoni je sanskrtska beseda z različnimi pomeni, najpogostejša med njimi sta “vagina” ali “maternica”.

Ker je meni beseda Yoni zelo ljuba, jo uporabljam za svoj sveti del. Ti jo poimenuj kakorkoli ti paše oziroma karkoli ti je blizu. Pomembno je, da se ob izreku te besede počutiš udobno in prijetno.

Skozi čas so se besede, ki opisujejo dele ženske organe ali njene svetosti pridobile negativni prizvok. Zato imamo tako globoko zapisan občutek sramu ali krivde, ko se pričnemo bodisi gledati sebe bodisi dotikati. Kaj šele govoriti o tem.  

Predlagam ti dve ideji, ki jih lahko izvedeš, da sama sebe malo bolje spoznaš in se pocrkljaš.

Vaja z ogledalom

Ena super vaja, ki je enostavna ampak zahteva ogromno poguma.

In to je, da si vzameš manjše ogledalce se udobno namestiš in si jo pogledaš. Poglej kako izgleda. Brez obsojanja! Ta del je najtežji, le opazuj katera čustva se ti ob tem prikažejo, ali je to veselje, užitek ali pa je morda gnus, sram, krivda? Le opazuj in se ne obsojaj.

Ko se tuširaš se tuširaj počasi, nežno si jo umij z pozornostjo in ljubeznijo, je del tebe tako kot obraz ali roka. Pa vendarle damo več pozornosti na nego obraza in rok kakor na nego vhoda v naše svetišče. 

Po parih poskusih pa vaji dodaj še sledeče..

Poglej si jo, ali pa pod tušem, ko se umivaš in si samo povej nekaj pohvalnega, nekaj kar ti je naravno izreči. Čez čas ti bo lažje.

Kot ženske nosimo ogromno enega sramu, krivde in občutka kot, da je to nekaj prepovedanega, groznega, gnusnega. Pa ni. Je del telesa, kot vsak drug del telesa. In je poseben del telesa, ki ga imamo le ženske. Je čarobni del.

Katere so prednosti te vaje?

  • To ti bo tudi pomagalo pri nadaljnem povezovanju s svojo maternico.
  • Pomagalo ti bo tudi pri spolnosti, ko boš enkrat sproščena v tem, da ti ne bo nerodno, se bo en oklep, en predsodek, ki ga doživljaš med spolnostjo, odstranil.
  • Bolj boš cenila kako vredna in pomembna si in posledično se boš bolj spoštovala.

Spa kopel za Yoni

Ja prav si prebrala. En spa kopel si privošči. 

Najprej, si pripravi prostor, kakšno glasbo, svečke, diseče palčke lahko pa tudi nič. Če ti paše biti v miru bodi v miru.

Nato pripravi dva stola in ju postavi tako, da se lahko usedeš gor, a hkrati da bo para iz posode lahko prišla do yoni. Podobno kot delamo pri parni kopeli za obraz, naredimo za yoni. Pripravi si še tople nogavičke, deko ali brisačo, s katero se lahko oviješ, da ti je toplo in hkrati, da para ne bo uhajala.

Nato postavi na na štedilnik velik lonec posode, v katero lahko dodaš zelišča, ki te najbolj potegnejo v tistem trenutku..

2 žlici organa, bazilika in ognjič (lahko tudi sivko, kamilico, materino dušico, trpotec, regrat, šentjanževka, rožmarin, odvisno kaj čutiš da potrebuješ). Kuhaš do vrenja, nato na rahlem ognju kuhaš še 10 min.

Ko je voda pripravljena, postavi vodo pod stol, dvigni pokrov ter najprej preveri ali je ustrezna temperatura. Pazi, da se ne usedeš pod vročo paro, ker se lahko opečeš.

Vzemi brisačo se pokrij čez noge ter odpri pokrov. Uživaj v topli parni kopeli. Po kopeli se toplo zavij ter počivaj.

Jaz osebno imam SPA YONI stolček, lahko pa to izvedeš tudi nad bidejem, če ga imaš.

Katere so prednosti yoni kopeli?

  • Olajša menstrualne krče predvsem, če to počneš pred krvavitvijo.
  • Vsa zdravilna zelišča in para potuje do maternice in je to zanjo tudi čistilni obred.
  • Svojemu telesu sporočamo, da ga imamo rade, da se cenimo in negujemo.
  • Svojo ženskost s tem negujemo, počutimo se posebne in ‘pocrkljane’. Poviša se užitek in posledično oksitocin. Kar je prav priporočljivo po dolgem stresnem dnevu.
  • Odpravlja razne infekcije (bakterijske, glivične, vaginalne ipd.)
  • Pomaga pri suhi nožnici.
  • Sebe neguješ kot kraljico, se spiritualno povezuješ s svojim arhetipom ter tako počastiš svojo boginjo v sebi.

Samo nežno opozorilo v primeru težav, infekcij, šivov, cist, miomov ipd. se najprej pozanimaj katera zelišča ali rože bi bile najbolj primerne za tvojo yoni, da jo ne razdražiš še dodatno ali poslabšaš stanje, temveč da jo neguješ.

Več o spa kopeli si lahko ogledaš oddajo Klepet ob kavi:Vaginalna parna kopel za zdravo žensko, kjer razložijo kaj, zakaj in kako: https://youtu.be/W9yZArCUxco

Spoznaj menstrualni cikel.

Prenesi brezplačen priročnik in spoznaj kaj se dogaja v menstrualnem ciklu. Prav tako izveš kateri hormoni so predvladujoči in kako vplivajo nate. Prenesi si brezplačen priročnik.